”Trebuie să înţelegem dacă se întâmplă ceva rău la Universitatea Cambridge”
Miercuri, 11 aprilie, Zuckerberg s-a aflat la începutul celei de-a doua audieri din Congresul american. De această dată în faţa Comisiei pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.
Unii congresmani l-au acuzat pe Mark Zuckerberg că spionează utilizatorii.
Iată, spre exemplu, un moment al dialogului între Kathy Castor, membră a Camerei Reprezentaților SUA și Mark Zuckerberg (https://theoutline.com/post/4134/zuckerberg-facebook-trick-congress-senate-house-hearing-data-cambridge-analytica?zd=1&zi=u6lgpx36) :
– Facebook a evoluat către un loc unde urmăriţi pe toată lumea. Colectaţi date personale despre oameni care nici măcar nu sunt utilizatori ai Facebook.
– Doamnă reprezentant, nu cred că…
– Da sau nu?
– Doamnă reprezentant, nu cred că asta urmărim.
– Nu, deja aţi recunoscut că faceţi asta în scopuri de securitate şi comerciale. Deci colectaţi date din afara Facebook.
– Nu pot fi mai clar decât atât: nu vindem date personale…
Scuze și acuzații
„V-aţi cerut scuze de foarte multe ori. Asta îmi demonstrează că auto-reglementarea pur şi simplu nu funcţionează”, spune Jan Schakowsky, membră a Camerei Reprezentaților SUA. De asemenea, Schakowsky mai consideră că “Facebook este doar cea mai recentă corporație care nu a reușit să protejeze datele americanilor. Numai în ultimul an am răspuns practicilor slabe de date ale Equifax, Uber și Alteryx. Corporațiile care dețin cantități enorme de date privind consumatorii pur și simplu nu au făcut protecția consumatorilor prioritară” (https://www.cnbc.com/2018/04/09/what-facebooks-mark-zuckerberg-needs-to-tell-congress-rep-jan-schakowsky.html).
Desigur, în cazul de față, membrii Congresului SUA nu par mulţumiţi de promisiunile făcute de fondatorul Facebook şi vorbesc despre nevoia unei legislaţii de protecţie a informaţiilor din mediul online.
„Ce am găsit este un întreg program asociat cu Universitatea Cambridge Au fost şi alţi profesori care au realizat aplicaţii asemănătoare. Trebuie să înţelegem dacă se întâmplă ceva rău la Universitatea Cambridge care să necesite o acţiune mai puternică din partea noastră”, declară Mark Zuckerberg.
Fondatorul Facebook a spus, de asemenea, că ia în calcul o acţiune legală impotriva firmei Cambridge Analytica, a celui care a colectat şi i-a vândut datele a zeci de milioane de utilizatori, cercetătorul Aleksandr Kogan de la Universitatea Cambridge, precum şi a universităţii britanice. Cu o zi înainte, el recunoscuse că profesorul Kogan a vândut datele şi altor companii.
Epilog. Cine este Kogan
Datele ar fi fost recuperate prin intermediul unei aplicații de teste psihologice concepută de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a născut în Moldova și a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în Statele Unite, scrie The Guardian.
Facebook a anunţat că a întrerupt colaborarea cu Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul lor, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. Facebook a suspendat de asemenea accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi a lui Christopher Wylie, şef al Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.
Cei doi par să fie, deocamdată, personajele-cheie ale acestui scandal. Potrivit The Observer, Aleksandr Kogan, avea legături cu universitatea de stat din Sankt Petersburg, de la care a obținut și o bursă de cercetare, însă nu a declarat aceste conexiuni cu mediile universitare ruse în CV-ul pe care l-a depus la Universitatea Cambridge. Pe de altă parte, Cambridge Analytica, firma aflată în centrul scandalului, a atras atenția unei companii-cheie din Rusia, care are legături cu Kremlinul, a scris The Observer. Este vorba de nimeni alta decât Lukoil, care deja e pe lista de sancțiuni a SUA. Lukoil a luat legătura cu Cambridge Analytica, arătându-se interesată de managementul social media. Kogan a negat orice legături cu Lukoil, precizează The Observer.
Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, „thisisyourdigitallife”, se afişa pe Facebook ca „aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi”. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicaţie, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.
Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a încălcat regulile platformei transmiţând aceste date către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost ele obţinute sau utilizate. Aplicaţia a colectat şi informaţiile despre prietenii persoanelor care completau testele, permiţând acumularea de date despre zeci de milioane de persoane, precizează The Observer.
Cambridge Analytica, filiala americană a firmei britanice de marketing SCL, a furnizat, pentru campania pro-Brexit Leave.EU, soluţii de culegere de date şi de ţintire a audienţei. Compania a fost finanţată cu 15 milioane de dolari de Robert Mercer – omul de afaceri american ce a făcut avere din fonduri de investiţii şi este unul din principalii donatori ai Partidului Republican. Potrivit The Observer, acţiunea de culegere de date a fost condusă de Steve Bannon, unul din consilierii principali ai lui Donald Trump înainte de demiterea de la Casa Albă, în vara lui 2017.