11 mituri despre succes, demontate de managerii din Romania
Exista foarte multe mituri despre succes, dar cateva dintre ele sunt printre cele mai comune. Tocmai pentru ca sunt mituri, ele nu sunt adevarate in viata reala. Sau, cel putin, ceea ce predica aceste mituri este foarte greu, daca nu imposibil de atins.
Iata care sunt cele mai comune mituri despre succes in lume:
– succesul te face o persoana mai buna;
– odata ce atingi succesul, toate lucrurile se asaza;
– banii sunt motorul care ne motiveaza catre succes;
– succesul inseamna acelasi lucru pentru toti;
– succesul inseamna putere si valoarea succesului este relativa in functie de pretul pe care a trebuit sa-l platesti ca sa ai succes;
– daca muncesti din greu si ai succes, poti sa te pensionezi mai devreme si sa te bucuri de restul vietii;
– totul tine de oportunitate;
– succesul duce catre fericire.
Dar care sunt cele mai comune mituri despre succes din Romania? Razvan Stoica, Director General al GTS Telecom Romania, Dorin Catana, e-Commerce General Manager la Millenium Pro Design, si Andrei Sulyok, Director General Lindab Romania, au explicat pentru Cariere care sunt cele mai comune mituri despre succes cu care s-au confruntat.
Razvan Stoica a povestit caror mituri despre succes a trebuit sa le faca fata de cand a inceput sa detina functii executive:
1. Sa fii de succes presupune sa fii si putin arogant.
2. Cand ai succes te astepti sa nu mai faci "munca de jos".
3. Succesul inseamna promovare.
4. Daca echipa ta produce, inseamna ca ai succes.
In opinia lui Razvan Stoica, cei care cred in aceste mituri ar trebui sa priveasca spre adevaratele modele, adevaratele valori, si sa nu inceteze vreodata sa invete.
La randul lui, Dorin Catana, e-Commerce General Manager la Millenium Pro Design, a identificat miturile cu care a trebuit sa se confrunte:
5. Oamenii de succes sunt oameni norocosi.
6. Oamenii de succes sunt oamenii potriviti la locul potrivit, in momentul potrivit.
"Oamenii de succes sunt intr-adevar oamenii potriviti la momentul potrivit, dar numai pentru ca ei au fost acolo in fiecare moment, construind (nu visand), cu ambitie (nu cu oportunism), implicandu-se activ (nu asteptand) si luptand mereu pentru a-si transforma visele in realitate.
Cum nici marul nu l-a lovit pe Newton in timp ce astepta o minune prin care sa revolutioneze stiinta, ci intr-un context in care munca si eforturile lui au fost rasplatite cu un raspuns (fie aceasta poveste un alt mit sau realitate). Cum nici pe gigantul marului tehnologic (Steve Jobs) nu l-a lovit peste noapte ‚norocul’ sa aiba o idee care sa revolutioneze piata si sa ii aduca miliarde de dolari.
Si revin, involuntar, la proverbul romanesc care v-ar fi scutit poate de lectura acestor randuri: 'Norocul si-l face omul cu mana lui'. Nu exista o reteta universala a succesului. Ea difera de la om la om si se raporteaza inevitabil la situatii particulare de viata si cariera. Daca mi-e permis sa enumar numai cateva ingrediente indispensabile succesului, motivatia, implicarea si ambitia ar fi cu siguranta printre ele. Iar norocul se va ivi si el cat de curand, fara indoiala", a atras atentia Dorin Catana.
Dorin Catana a subliniat ca, pentru un comportament proactiv, demitizarea este solutia: „Sa nu ne mai intrebam daca oamenii de succes sunt doar norocosi, daca s-au nascut in familii bogate, sa nu mai credem ca nu au viata personala, ca isi petrec toata ziua la birou, iar atunci cand parasesc biroul mintea si-o uita tot acolo. Am mentionat cele 3 ingrediente ale succesului, acum as putea sa continui cu ceea ce in viziunea mea ar fi primul pas catre succes: sa treci peste toate preconceptiile legate de acest subiect. Sunt doar bariere care nu-ti permit sa evoluezi si te abat de la drumul care te duce acolo unde vrei tu".
Si Andrei Sulyok, Director General Lindab Romania, a identificat cinci mituri despre success cu care s-a confruntat.
7. Trebuie sa ai o diploma.
8. Scopul scuza mijloacele.
9. Doar singur poti reusi.
10. Succesul inseamna zero esecuri.
11. Trebuie sa muncesti non stop.
"Ne setam obiective si suntem dispusi sa trecem peste orice si sa calcam totul in picioare ca sa le atingem, ca sa dovedim oamenilor din jurul nostru ca suntem capabili si ca intotdeauna iesim pe primul loc. Insa, oare chiar scopul scuza toate mijloacele de care ne folosim? Nu conteaza oamenii de care ne ajutam intr-un mod mai putin ortodox sa reusim? Eu am convingerea si dovada ca singur nu poti reusi. Daca vorbim de viata personala, este esential sa ai familia alaturi, iar daca vorbim de viata profesionala, echipa face diferenta", a conchis Andrei Sulyok.