12 iunie – Ziua Mondială împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă
Totodată, îşi propune să identifice o metodologie mai eficientă care să fie aplicată unitar de către toţi actorii sociali relevanţi, publici şi privaţi, care oferă servicii sociale copiilor şi tinerilor din stradă în Municipiul Bucureşti. La întâlnirea de lucru vor lua parte reprezentanţi ai Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Poliţiei şi Direcţiei Protecţia Copilului din cadrul MMFPSPV. Cerşetoria reprezintă una dintre cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copilului şi cea mai vizibilă dintre acestea. Cerşetoria nu reprezintă un comportament anti-social, ci mai degrabă un rezultat al discriminării şi excluderii sociale prin acces limitat la servicii sociale sau educaţionale pentru copilul care cerşeşte sau familia acestuia.
„Oferirea de bani copiilor care cerşesc nu rezovă problemele cu care familiile acestora se confruntă, dimpotrivă duce la continuarea exploatării lor de către adulţi. Neparticiparea şcolară este un factor determinant, copiii care nu au fost înscrişi niciodată la şcoală, copiii care au abandonat şcoala sau copiii în risc de abandon şcolar sunt foarte vulnerabili de a fi implicaţi în muncă. Este necesară dezvoltarea unor servicii complexe care să răspundă nevolilor copiilor şi familiilor lor astfel încât exploatarea prin muncă a copiilor să nu devină singura soluţie de supravieţuire a acestora” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Salvaţi Copiii derulează, din anul 1991, servicii de asistenţă socială şi medicală, reintegrare şcolară şi consiliere psihologică a copiilor străzii. Activităţile vizează atât acordarea de sprijin direct copiilor şi familiilor cât şi activităţi de dezvoltare a capacităţii instituţiilor partenere.
Serviciile urmăresc pe de o parte retragerea copiilor din muncă iar pe de aţă parte derularea de activităţi de prevenire a ajungerii copiilor în situaţii de exploatare prin muncă.
În prezent, aceste programe se dezvoltă în cadrul celor 11 centre educaţionale dezvoltate în oraşele Bucureşti (3 centre), Iaşi, Reşiţa, Timişoara, Târgovişte, Petrila, Cluj-Napoca,Târgu Mureş şi Constanţa. 2500 de copii şi părinţii lor au beneficiat de serviciile oferite în cadrul centrelor în anul 2012. Conform cercetării "Estimarea numărului de copii ai străzii în Bucureşti, Braşov şi Constanţa" făcute de Salvaţi Copiii România în 2008, numărul de copii ai străzii continuă să fie cel mai ridicat în Bucureşti – circa 1270 copii şi tineri iar majoritatea lor cerşesc pentru a contribui la supravieţuirea familiilor lor.