5 gafe pe care e bine să le eviţi când îţi dai demisia
Fastcompany.com ne arată care sunt cinci dintre cele mai comune gafe pe care fiecare angajat trebuie să le evite atunci când se hotărăşte să plece din companie.
1: Spui că te gândeşti că ar fi vremea să părăseşti compania
Să presupunem că ai lucrat cu acelaşi şef timp de cinci ani, în mai multe roluri. S-a creat în timp o strânsă relație, chiar personală cu el. Crezi că ar fi prea abrupt să mergi în biroul lui într-o zi să anunţi: „m-am decis să părăsesc compania?” Da! Dacă-i spui şefului că te gândești să pleci, tocmai l-ai invitat să se gândească la noi modalități de te păstra în companie. Şi nu cred că se va rezuma doar la atât. Dacă şeful tău se grăbeşte să anunţe echipa de conducere a companiei, se foloseşte de argumentele sale pentru a pregăti o contra-ofertă ispititoare. Însă tu o vei refuza, iar şeful tău nu va fi deloc fericit să afle acest lucru. Pentru că şi-a pierdut timpul convingând conducerea în favoarea ta, iar decizia ta este aceeaşi: tu oricum vei părăsi compania.
Un exemplu la care să te gândeşti este cel al unui manager dintr-o companie căruia îi este frică să anunţe că pleacă. În schimb sugerează că s-a gândit că „poate ar fi timpul să facă o schimbare în carieră.”
Două zile mai târziu, șeful îi oferă o creştere de 10%, o funcţie mai mare plus flexibilitatea timpului de lucru. Când el a refuzat oferta, șefului său i-a sărit muştarul, l-a concediat pe loc şi paznicii l-au escortat afară din clădire. Uite așa, cinci ani de muncă se duc pe apa sâmbetei, rupându-se relaţiile definitiv cu compania.
2. Pleci fără a-i da șefului tău timp să îţi găsească un înlocuitor
Să demisionezi, fără a-i da șefului tău timp să îţi găsească un înlocuitor, să-şi facă un plan, este comparabil de multe ori cu situaţia în care ai lăsa bona să culce copiii, fără a-i lăsa instrucţiuni. Elaborarea unui plan de tranziție arată că eşti empatic, că îţi pasă de companie (în special de șeful tău direct) și că doreşti să laşi loc de bună ziua. În al doilea rând, semnifică faptul că eşti determinat să pleci şi nu vor încerca să te reţină în companie.
Dacă angajatorul va alege să pună în aplicare planul tău de a face trecerea atribuţiilor unei alte persoane sau îl aruncă la gunoi atunci când ieşi pe uşă, depinde de doar de el, dar nu strică să ai un plan pe 30, 60 sau chiar de 90 de zile, în care să arăţi modul în care se poate face înlocuirea ta.
Planul tău ar trebui să includă o listă a membrilor-cheie ai echipei, a celor pe care te bazezi în situaţii-limită, o listă cu persoane care ar putea să preia jobul tău şi care să includă pe lângă datele de contact şi referinţe despre experienţa lor.
Un astfel de plan îndeplineşte două lucruri majore :
-oferă organizației instrumentele necesare pentru a continua activitatea fără tine
-indică faptul că ai luat o decizie clară.
3. Să renunţi să mai munceşti vinerea
Cei mai mulți oameni doresc să aibă un weekend prelungit şi de cele mai multe ori amână treburile pentru ziua de luni. Nu face asta. Ai decis să-ţi petreci weekend-ul pe păşuni verzi iar acum pentru următoarele cinci zile toată lumea se va uita la reacţia ta stupidă, deoarece compania decide că e timpul să facă o schimbare.
4. Să uiţi cum au fost trataţi alţi colegi care au plecat înaintea ta din companie
Dacă noul job la care pleci este diferit de ceea ce faci în prezent, din alt domeniu, atunci are mai puţină importanţă. Dar dacă te vei îndrepta spre un competitor atunci adu-ţi aminte cum au fost trataţi colegii care au făcut salturi similare. Ţi-au dat informaţii despre unde se duc, ţi-au suflat ceva?
Fii precaut şi ai grijă ce detalii referitoare la noul job oferi. Mulţi nu se gândesc de două ori şi spun “am acceptat postul X la compania Y” dar există câteva riscuri ascunse atunci când eşti franc. Aşadar, cel mai diplomatic răspuns pe care poţi să-l dai atunci când eşti întrebat unde pleci este acesta: “Nu pot să-ţi dezvălui numele companiei pentru că încă este o persoană angajată pe acel post pe care îl voi ocupa eu şi acea persoană nu a fost informată. Dar îndată ce va primi informaţia, vei fi primul care vei afla”.
S-ar putea să deranjezi cu acest răspuns pe moment, dar şeful tău va înțelege că respecţi decizia noului angajator. Şefii şi colegii tăi ar trebui să fie în măsură “să poată trăi” cu un astfel de răspuns, care s-ar putea să te ferească de a te pune într-o situație proastă din momentul în care faci notificarea că vei pleca și ultima ta zi în companie.
5. Să nu stabileşti clar ziua când vei pleca definitiv din companie
S-ar putea să te gândeşti că eşti foarte important pentru companie şi că nu ai putea pleca până nu închei “acel proiect dificil”. Un angajat model al unei companii care şi-a anunţat şefii că pleacă a fost rugat să lucreze nopţile şi weekendurile pentru a termina un proiect iar după plecare sa oficială din companie a fost rugat să sprijine în continuare implementarea lui. Pe parcursul următoarelor trei luni, el a continuat să ofere îndrumare și a produs rezultate sub aşteptări în proces. Angajatorul său probabil, nu ar fi trebuit să accepte oferta lui de a ajuta în continuare, dar în primul rând el nu ar fi trebuit să îşi ia angajamentul. El l-a invitat oarecum mental pe fostul său coleg de companie să-l trateze ca și cum ar fi fost încă angajat la locul vechi de muncă. Prin încercarea de a fi de ajutor și prin faptul că nu a reuşit să livreze la același nivel la care o făcea anterior a pierdut ocazia de a ieși în evidenţă. Pleacă hotărăt, ca un “erou” despre care vrei ca lumea să-şi amintească. Altfel nu vei face nimănui nici o favoare.