7 modalităţi prin care îţi poţi înjumătăţi ziua de lucru
Cel mai important lucru: Munca trebuie să fie făcută „cu cap”, nu „cu transpiraţie”. De exemplu, un violinist care repetă intens şi concentrat la activitatea respectivă, vreme de patru ore, va fi mult mai eficient decât unul care repetă şapte, dar mai puţin focusat pe ceea ce face.
Probabil că nu aţi înţeles nimic şi vă întrebaţi ce treabă are violonistul cu ceea ce faceţi voi.
Aţi putea începe prin a lăsa telefonul deoparte şi a vă stabili momente ale zilei pentru a răspunde la emailuri. La finalul zilei veţi vedea că treaba va fi gata într-un timp util şi veţi pleca mai devreme acasă. Şi veţi fi cu siguranţă şi mai relaxaţi.
Aceiaşi cercetători care au făcut studiul propun şi 7 moduri prin care vă puteţi face viaţa profesională mai uşoară:
1. Veniţi la job mai devreme, plecaţi mai devreme.
Dimineaţa, când este liniştea mai mare şi energia voastră este la un nivel mai ridicat. La fel şi productivitatea. Aşa că nu trebuie să vă miraţi de ideea că dacă ar începe programul mai devreme cu o oră, ar termina treaba cu 2 mai devreme.
2. Concentrarea.
Ştiaţi că 20 % din munca voastră produce 80 la sută din rezultatele dorite. Învăţaţi să ignoraţi lucrurile care vă distrag, cum ar fi discuţiile din jurul tău dintre departamentele tangete cu al tău, navigarea pe site+uri de socializare şi încercaţi să nu vă mai verificaţi emailul o data la 5 minute.
3. Prioritizaţi-vă activităţile.
Începeţi cu cele grele şi daţi-le întâietate. Toţi avem tendinţa de a începe cu ceea ce este plăcut şi uşor, însă e un mod de a ne păcăli şi a amâna lucrurile pe care vrem să le facem de ceva timp şi nu reuşim.
4. Spuneţi nu multitasking-ului.
Acest mod de a lucra vă încetineşte şi nu vă ajută să reţineţi informaţiile importante. De multe ori, trebuie să faceţi acelaşi lucru de mai multe ori pentru că nu reuşiţi să le faceţi pe toate la fel de bine. Calitatea înaintea cantităţii!
5. Evitaţi întreruperile.
Fiecare întrerupere înseamnă timp alocat reconcentrării pe ceea ce făceaţi înainte de pauză. Conversaţiile de cofetărie pot fi mai dăunătoare decât credeţi în ceea ce priveşte concentrarea voastră pe un anumit subiect.
6. Programaţi-vă momente ale zilei în care să citiţi şi să răspundeţi la mailuri.
Opriţi notificările care, în fond, vă distrag.
7. Apelaţi la metoda japoneză a celor 5S:
Seiri –-"Sortare." Păstraţi pe spaţiul de lucru doar lucrurile necesare.
Seiton –"Stabileşte o ordine." Odată păstrate doar lucrurile necesare, aşezaţi-le cât mai accesibil.
Seiso –"Curăţenie sistematică."
Seiketsu –"Şi mai multă curăţenie." Adică zilnic, astfel încât să găsiţi cu uşurinţă ceea ce aveţi nevoie.
Shitsuke –"Păstraţi curăţenia" Probabil cel mai greu pas într-o zi aglomerată. Desigur, doar dacă o lăsaţi voi să fie aşa…