99% dintre români au aflat despre epidemia de coronavirus. Companiile iau măsuri de protejare a angajaților
Pe un fond de mediatizare extrem de puternică, 99% dintre români au auzit despre epidemia de coronavirus, boala apărută în decembrie 2019 în provincia Wuhan din China și care se extinde la nivel mondial. Două treimi dintre participanții la studiu (67%) se declară îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID – 19. Îngrijorarea se manifestă în proporții mai ridicate în rândul femeilor (76%) și în rândul vârstnicilor (83%).
74% dintre cei chestionați discută cel puțin o dată pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii.
Peste un sfert dintre români (30%) declară că se simt foarte informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja împotriva coronavirusului, iar 1 din 6 (59%) spun că se simt bine informați.
Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie efectuat de IRES în zilele de 10 și 11 martie pe un eșantion de aproape 1.000 de respondenți, reprezentativ la nivel național.
Concluziile sondajului:
- Subiectul COVID – 19 se discută, cel puțin o dată pe zi, în trei sferturi dintre familiile din România
- 95% dintre respondenți s-au informat cu privire la evoluția bolii în țara noastră
- 13% și-au anulat călătoriile în țară
- 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor
- 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei
- 11% și-au anulat călătorii în străinătate
- Mass media și Facebook sunt principalele surse de informare, în timp ce sursele de informare oficiale – instituții ale statului sau medicii – sunt accesate de mai puțini respondenți
- 62% dintre respondenți se declară îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate
- 51% dintre participanții la studiu se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine ori să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%)
- În cazul în care s-ar afla în situația de a fi autoizolați, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat. Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declară că nu ar avea nicio îngrijorare.
- Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.
- 6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuși, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate
- 50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul.
- 72% dintre participanții la studiu spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației.
Și mediul de business este îngrijorat
Epidemia cauzată de virusul COVID-19 a început deja să își facă simțite efectele în afacerile companiilor, din ce în ce mai multe dintre acestea luând măsuri pentru prevenirea propagării virusului și pentru a-și proteja angajații, prin adaptarea la situația de criză.
Pentru o și mai bună informare, Cabinetul de avocatura GRUIA DUFAUT a prezentat, prin intermediul unui comunicat de presă, câteva măsuri utile pe care orice companie le poate aplica pentru a limita impactul coronavirusului asupra activității sale.
Reuniuni de lucru privind măsurile speciale de siguranță și sănătate în muncă
Conform Legii nr. 319/2006 privind siguranța și sănătatea în muncă, angajatorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura siguranța și sănătatea angajaților.
Astfel, în această categorie pot fi luate în considerare următoarele:
-
Măsuri de igienizare a spațiilor comune, a birourilor și echipamentelor de lucru;
-
Măsurile de igienă personală ;
Măsuri de restricționare și reducere sau anulare a deplasărilor în zonele afectate de focare de coronavirus sau schimbarea modului de desfășurare a afacerilor ;
-
Măsuri de informare a salariaților, mai ales în legătură cu zonele în care sunt focare de infecție cu coronavirus sau zonele cu risc de infectare sau cele în care au fost identificate cazuri sporadice de infecție cu noul virus ;
-
Informarea obligatorie a salariaților în cazul apariției unei suspiciuni de infectare sau a unui caz confirmat, astfel încât salariații să poată lua la rândul lor măsuri de protecție.
În acest scop, va fi necesar să se solicite medicului de medicina muncii sau furnizorului de servicii de medicina muncii punerea la dispoziție de instrucțiuni specifice de sănătate și se va ține cont de recomandările sau de instrucțiunile Guvernului sau ale instituțiilor de stat.
De asemenea, va fi necesară întrunirea Comitetului pentru siguranță și sănătate în muncă (existența acestui comitet este obligatorie în cazul societăților care au mai mult de 50 de salariați) și /sau să se consulte reprezentanții salariaților cu privire la măsurile care trebuie luate.
Conform prevederilor legale, angajatorul trebuie, de asemenea, să asigure materialele igienico-sanitare adecvate, în funcție de instrucțiunile/recomandările medicale emise de către autoritățile de stat sau primite de la colaboratori.
Munca la distanță
-
Decizia unilaterală a angajatorului
Conform art. 48 din Codul Muncii, în situații excepționale, angajatorul poate, pentru a proteja salariații, să hotărască modificarea locului de muncă fără ca acordul salariaților să fie necesar.
În aceste condiții, angajatorul trebuie să emită o decizie în care se prevede perioada, motivele care au dus la luarea acestei decizii, precum și salariații care sunt vizați de aceasta. Această decizie trebuie comunicată salariaților vizați care vor trebui să se conformeze.
-
Acordul părților pentru telemuncă, inclusiv munca la domiciliu
Angajatorul poate conveni cu salariații săi, de comun acord, ca aceștia să lucreze la distanță cu respectarea condițiilor prevăzute în Legea nr. 81/2018 și în Codul Muncii. În acest sens, contractul de muncă va trebui să cuprindă prevederi cu privire le telemuncă, precum și toate celelalte prevederi obligatorii, conform legii (în special cele cu privire la siguranța în muncă).
Astfel, pentru salariații care au încheiat deja un astfel de act adițional, se poate folosi telemunca și dacă este necesar, se pot opera modificările necesare.
Pentru ceilalți salariați, va fi necesară încheierea unui act adițional la contractul de muncă sau, dacă timpul nu o permite, angajatorul poate emite o decizie unilaterală, conform celor expuse mai sus.
Pentru angajatorii care activează în alte domenii în care munca la distanță nu este o opțiune, există alternative precum :
-
Suspendarea temporară a activității
Pentru angajatorii care au dificultăți ca urmare a acestei situații, se poate decide suspendarea temporară a activității pentru o perioadă determinată. În acest caz, salariații vizați au dreptul la o indemnizație în cuantum de 75% din salariul brut de bază, indemnizație care se va plăti de către angajator.
De asemenea, în ceea ce privește salariații aflați în carantină (respectiv cei care sunt astfel identificați de către autoritățile sanitare), aceștia au dreptul la concediu medical și vor beneficia de o indemnizație (plătită de stat) în cuantum de 75% din media veniturilor obținute în ultimele 6 luni înainte de data începerii concediului medical. Pentru salariații aflați în autoizolare la domiciliu, situația nu este momentan foarte clară din punct de vedere legal și va fi necesară obținerea de clarificări de la autorități pentru a afla dacă au și aceștia dreptul la concediu medical (plătit de stat).