Adela Jansen va coordona Coaliția pentru Dezvoltarea României
Coordonarea CDR este rotativă, iar CCIFER preia această responsabilitate de la Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) după 6 luni de coordonare realizată de către președintele său, Dragoș Anastasiu.
Principalele direcții de acțiune ale Coaliției în perioada mandatului Adelei Jansen vor urmări liniile strategice stabilite de CDR pentru anul în curs și anume: creșterea competitivității pe piața muncii prin găsirea unor soluții de acoperire a deficitului de forță de muncă; simplificarea și debirocratizarea în mod special a procedurilor administrative; deblocarea unor proiecte concrete de investiții publice; contribuție la stabilizarea cadrului fiscal.
În prima parte a anului, reprezentanții CDR au participat la consultări referitoare la modificări de acte normative. „Realizarea unui cadru legislativ clar, nu prin OUG, va da multă încredere mediului privat de a participa sau chiar de a iniția proiecte concrete în lunile care urmează”, spune Adela Jansen, reprezentantul CDR.
Cu sprijinul experților din companiile membre CDR, va fi realizat un studiu care va completa soluțiile proactive menite să micșoreze deficitul de forță de muncă, dar și decalajul dintre nevoia de competențe solicitate de mediul de afaceri față de ceea ce livrează școala.
Chiar dacă România este una dintre principalele furnizoare de mână de lucru cu expertiză înaltă în domeniul IT, este încă o țară în care s-a reușit doar în foarte mică măsură detronarea ghișeelor prin digitalizarea serviciilor administrative. Specialiștii CDR au capacitatea de a elabora propuneri concrete cu privire la simplificarea procesului birocratic. „Suntem pregătiți să sprijinim Executivul cu idei și propuneri în acest sens. Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sunt necesare în orice domeniu, în orice industrie, lasă loc pentru eficiență și valoare adaugată, pentru creștere de competențe”, adaugă Adela Jansen.