Agențiile de rating consider că perspectivele economice ale României s-au înrăutățit
Al doilea factor care a influenţat înrăutăţirea perspective este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a României, care a fost de 72% din PIB în 2011 şi care ar putea pune presiune pe creşterea economică şi poziţia balanţei de plăţi, în eventualitatea unei instabilităţi prelungite a pieţelor internaţionale de capital şi de credit.
Pe de altă parte, Moody’s a reconfirmat ratingul României pentru monedă străină şi monedă locală, la Baa3, menţinând astfel calificativul în categoria investment grade, cu risc scăzut pentru investiţii.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută şi lei a fost menţinut la nivelul Prime-3, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
"Legăturile României cu zona euro prin canale comerciale, de investiţii şi financiare amplifică riscurile la care este expusă economia în următoarele 12-18 luni", consideră Moody’s.
Totodată, având în vedere nivelul relativ ridicat al datoriilor în valută şi obligaţiile anuale semnificative de rambursare a acestora, orice înrăutăţire a condiţiilor din zona euro ar amplifica riscurile legate de balanţa de plăţi şi de sistemul bancar.