Alina Mărgineanu: Femeia modernă. Între mirajul carierei și uitarea de sine
Convingerile și credințele pe care o persoană le are despre ea însăși, fie o țin captivă într-o stare de neîmplinire, nemulțumire și frustrare, fie o susțin și o împuternicesc să acționeze în direcția împlinirii personale și profesionale. De aceea, cele mai importante bariere în calea succesului sunt cele pe care fiecare individ le percepe la nivel interior.
”Descoperă-ți puterea interioară! Singurele limitări în viață sunt cele pe care ni le construim singuri. Înlătură obstacolele și bucură-te de viața pe care o vrei cu adevărat!”, așa își întâmpină oaspeții pe site-ul său joy4success Alina Mărgineanu, Coach NLP & Generativ, Autor & Facilitator pentru Evoluție și Succes, fondatoarea proiectelor Joy4Success, #followyourbliss & AVVA Performance. Cu o experiență de peste 18 ani atât în mediul de business, cât și în cel educațional și ONG, Alina lucrează cu persoane, companii și organizații care trec prin procese de transformare, astfel încât acestea să se dezvolte, să evolueze și să performeze în mod sustenabil și echilibrat. De asemenea, susține liderii și echipele în obținerea performanței durabile, în care excelența profesională se împletește armonios cu împlinirea personală.
Condiția femeii moderne și presiunile sociale de gen, leadershipul în schimbare, competitivitatea și compromisul, ori trăirile interioare ce te pot armoniza și echilibra cu exteriorul, sau, dimpotrivă, te pot ține captivă în propriile reguli și prejudecăți sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am așezat pe masă în discuția cu ea.
O scurtă radiografie a schimbării
În România anului 2023, putem spune că lăsăm deoparte și depășim în mod real și constructiv prejudecățile care făceau ca vârsta și genul să împiedice activitatea și ascensiunea profesională firească, bazată pe merit și competență, spune Alina, după ce scanează rapid temele și le poziționează în contextul actual.
Ne aflăm într-o perioadă în care schimbările se derulează într-un ritm ce cu greu putea fi anticipat până nu demult, continuă ea, inclusiv la nivelul percepțiilor, ritmul este unul foarte accelerat. Astfel, ceea ce părea greu sau imposibil, acum este normalitate: ”Dacă ar fi să mă refer doar la stereotipurile legate de vârstă, vedem cum tot mai mulți tineri se angajează din timpul facultății, chiar al liceului, sau cum tot mai mulți seniori aleg să continue să lucreze part-time, deși sunt deja la pensie. Dinamica socio-economică modifică atât comportamentul, cât și prejudecățile. Modificările survenite în ultimii ani pe piața muncii au avut un impact major și în privința stereotipurilor de vârstă și gen”.
Prin folosirea tehnologiei din ce în ce mai mult în toate domeniile, dar și din cauza structurii demografice a populației, organizarea muncii va continua să se modifice, este convinsă Alina, cu implicații din ce în ce mai puternice, atât la nivelul operațional, cât și la nivelul de middle și top management. ”De exemplu, în ultimii ani s-a observat o implicare tot mai mare a femeilor, inclusiv în domenii consacrate anterior ca fiind dominate de prezența masculină, precum IT, telecomunicații, inginerie etc, crește vizibil numărul lor în vârful ierarhiilor organizaționale. Însă bărbații domină în continuare ca pondere la nivel de top management și în consiliile de conducere”, detaliază ea, punctând totodată una din zonele încă vulnerabile din arhitectura muncii.
De ce ajung femeile mai greu în vârful companiilor?
Dincolo de metafore
”Treapta ruptă”, ”podeaua lipicioasă”, ”plafonul de sticlă” sunt printre cele mai folosite metafore prin care autorii mai multor studii globale privind leadershipul au încercat să descrie inechitățile cu care se confruntă femeile în atingerea obiectivelor de carieră. Dincolo de impactul metaforei și prin prisma experientei în lucrul cu liderii, cum se vede ascensiunea femeilor către managementul de top din biroul invitatei mele?
Atunci când ne referim la ascensiunea profesională la nivel de middle și top management, o femeie se confruntă cu multe dintre obstacolele de natură interioară, explică Alina. Însă, deopotrivă, cu aceleași obstacole se poate confrunta și un bărbat. Cum ar fi: nivelul de încredere în sine, competența profesională, abilitățile interpersonale și de relaționare, reziliența și capacitatea de a gestiona situații complexe, de a performa sub presiune, de a iniția și a maximiza beneficiile schimbărilor tot mai rapide, precum și impactul nivelului crescut de impredictibilitate sunt elemente importante care afectează în sens fie negativ, fie pozitiv succesul și performanța profesională, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, enumeră ea câteva dintre piedicile interioare: ”Și este firesc să fie așa, atâta timp cât criteriile de evaluare a performanțelor sunt aceleași”.
Însă, tot din registrul opozițiilor interioare, există două direcții sensibile, subliniază Alina: ”Încă există în rândul multor femei percepția că este greu să reușească și să ajungă pe o poziție de lider într-o «lume a bărbaților», așa cum mai există uneori și situații în care unor bărbați le este dificil să accepte să aibă o femeie pe o poziție ierarhic superioară. Aceste percepții se manifestă cel mai adesea la nivelul culturii organizaționale informale sau în situații punctuale. În general, mentalitatea tuturor angajaților, indiferent de poziția ierarhică, se îndreaptă tot mai mult spre o atitudine etică de echitate. Diferențierile pe criterii de gen reprezintă, acum, cel mai probabil, excepții”.
O schimbare de abordare benefică, pe care invitata mea recunoaște că o întâlnește mai ales în rândul generațiilor Y sau Z: ”Atunci când vorbim de promovarea în carieră, atitudinea firească, organică, este cea de incluziune și nediscriminare, evaluarea fiind relevantă în baza competenței și performanței, și nu în funcție de gen”.
Și tot din propria experiență, subliniază: ”Am observat totuși un nivel de competitivitate în rândul femeilor care de multe ori este chiar superior celui al bărbaților. Mai ales când își stabilesc un obiectiv de carieră foarte precis, dau dovadă de foarte multă tenacitate, determinare și sunt dispuse să facă eforturi susținute, chiar și pe perioade foarte lungi de timp, pentru a ajunge unde și-au propus”.
Mirajul carierei…
La serviciu și în societate, ca femei, ne asumăm din ce în ce mai multe sarcini, dar, în același timp, acasă, cedăm sau ni se iau de pe umeri mult mai puține responsabilități. Iar prețul pe care multe femei îl plătesc pentru a împlini aceste așteptări este un cumul între oboseală și ”uitarea de sine”.
Într-adevăr, de-a lungul timpului, presiunea socială asupra femeilor a fost din ce în ce mai mare, este de acord Alina. Și da, tehnologia modernă a permis renunțarea la unele activități, mai mult de natură domestică. Dar, pe măsură ce tehnologia a preluat din sarcinile ce necesitau timp și efort susținut, femeile au avut tendința de a-și asuma din ce în ce mai multe alte roluri, responsabilități din ce în ce mai mari, implicându-se în tot mai multe activități. Într-o primă etapă, una dintre priorități a fost aceea de a ”dovedi” că și ele pot să facă ceea ce fac bărbații și că ”merită” să fie tratate în mod egal, fără nicio discriminare. Însă, atenționează ea, există totuși nevoia unui echilibru personal, individual. Iar acest echilibru diferă de la o persoană la alta și esențial pentru ca acest echilibru să existe este ca persoana să știe ce este cu adevărat important pentru ea, pentru împlinirea ei personală și profesională:
”Am văzut adesea femei care au fost seduse de «mirajul carierei». S-au concentrat pe studii, apoi pe avansarea în carieră ani la rând, de multe ori renunțând sau neglijând viața personală. Fiind dispuse să lucreze fără a ține cont neapărat de programul fix și investind foarte multă energie în activitatea profesională au ajuns să aibă realizări notabile, însă au pus viața personală pe un loc secundar și au amânat foarte mult să își întemeieze o familie. Sau au ajuns să se simtă copleșite de cerințele pe care le presupune o viață de familie – timp, interacțiuni, responsabilități, relația cu soțul, copiii etc”. Consecința, probleme în cuplu sau în familie și chiar divorț.
… uitarea de sine
”Această «uitare de sine» are consecințe foarte serioase”, trage un semnal de alarmă Alina. Și este un preț pe care multe femei, abia atunci când ajung într-un punct critic și încep să îl conștientizeze, își dau seama cu adevărat ce implică. ”Realizează la ce au renunțat ani la rând și simt că nu mai pot continua în același fel. Ajung să se simtă străine în propria viață. Iar satisfacțiile profesionale pentru care s-au luptat cu atâta tenacitate sunt eclipsate de volumul copleșitor de muncă, de responsabilități, lipsă de timp, nemulțumiri, neîmpliniri personale și chiar nefericire”.
Practic, lupta aceasta internă între ”mirajul carierei” și ”uitarea de sine”, tradusă prin resimțirea acută a unui dezechilibru între viața profesională și cea personală, a determinat-o pe Alina să conceapă Programul intensiv de coaching Feminine.
Femeile au început să ceară sprijin atunci când, povestește invitata mea, resimt o discrepanță majoră între ceea ce simt în interior și felul în care s-au obișnuit să acționeze în exterior: ”«Platoșa» pe care și-au creat-o în timp și care le-a fost utilă în multe «bătălii» devine din ce în ce mai grea și împovărătoare. Și se simt limitate în exprimarea lor ca femei. Pentru că vor să își trăiască feminitatea în mod plenar, dincolo de succesul profesional. Într-un mod pe care fie l-au uitat, fie nu au apucat să îl cunoască, poate niciodată, cu adevărat. Și își dau seama că au nevoie să (re)învețe să facă asta. Să poată să trăiască și să se exprime pe deplin conștiente de feminitatea lor, apreciindu-se și onorându-se pe ele ca femei”.
Iar în momentul în care o femeie lider își conștientizează și își exprimă atributele feminine în mod autentic, viața ei se schimbă, dă asigurări Alina, pentru că, în primul rând, trăirile ei interioare se armonizează, se echilibrează.
Energia echilibrului și împlinirii
Renunțarea la platoșă, conștientizarea atributelor feminine și exprimarea lor în mod autentic, are mai multe avantaje, susține invitata mea. Pentru că, din acest punct, femeia începe să se bucure de realizările profesionale, dar regăsește și energia, și curajul de a face schimbările necesare, astfel încât starea ei de bine să fie împlinitoare, iar relațiile de familie să-i aducă satisfacții – ca iubită, mamă, soție, fiică etc. Relațiile în societate încep să reflecte echilibrul din interiorul ei și astfel imaginea de sine și experiențele de viață i se îmbogățesc semnificativ. Își descoperă noi valențe ale personalității și ajunge să le exprime în lume: ”O asemenea femeie lider strălucește. Radiază o energie a echilibrului și a împlinirii!”.
De fapt, mai spune Alina, este foarte important ca orice lider – femeie sau bărbat – să fie echilibrat. Pentru că acest echilibru, aduce ea argumente, se resimte în toate mediile în care acționează, în atitudinea sa față de ceilalți, în felul în care gândește strategiile de business, în cultura organizațională (mai ales informală), în relațiile cu ceilalți angajați sau parteneri de business etc.
Liderii sunt modele pentru subordonații lor, subliniază Alina. Dar liderii echilibrați sunt ”modele demne de urmat”. De aceea, femeile lider care își onorează feminitatea și nu mai încearcă să se potrivească unui tipar creat inițial în business pentru liderii bărbați sunt lideri care vor produce în continuare schimbări majore în companii, dar și în societate: ”Atunci când o femeie își dă voie să acționeze din energia ei feminină echilibrată, manifestă o multitudine de atribute foarte necesare, mai ales în vremurile în care trăim. Creativitatea, empatia, colaborarea, blândețea, diplomația, deschiderea, spiritul conciliant, încrederea, susținerea sunt atribute care aduc o foarte mare plus valoare mediului de business, în mod sustenabil, atât pentru obiectivele companiilor, cât și pentru calitatea vieții angajaților”.
Leadershipul schimbării interioare
Așadar, prezența femeilor lider în număr din ce în ce în ce mai mare în structurile de conducere va atrage după sine schimbări majore și de paradigmă la nivelul mediului de business, spune convingător Alina. De aceea, este cu atât mai important ca astfel de femei să aibă ele însele un echilibru personal. Iar coachingul este un instrument extrem de eficient care susține dezvoltarea și antrenarea abilităților necesare în acest sens: ”Prin implicarea la scară din ce în ce mai mare a femeilor în poziții de conducere, se va reduce presiunea socială resimțită în prezent de multe dintre femeile lider. Pentru că nevoia de a demonstra egalitatea cu bărbații nu va mai fi resimțită la fel de intens”.
Însă, susține ea, crearea și menținerea unui echilibru între viața profesională și viața personală trebuie să fie o preocupare constantă, care necesită și va necesita în continuare atenție și dedicare conștientă. ”Și aici, cunoașterea de sine, validarea și onorarea valorilor personale și susținerea din partea altor persoane (coachi, mentori, familie, prieteni, colegi etc) sunt elemente cheie”.
Și, din experiența ei în lucrul cu tinerii, poate da vești foarte bune: noile generații privesc dincolo de echitate/inechitate de gen, atât în context personal, educațional, cât și profesional. De aceea, consideră extrem de important ca tinerele femei care-și doresc să devină lideri să fie susținute atât de mediul educațional, cât și de mediul de business. Iar câștigul ar fi general: ”Sunt studii care susțin inclusiv că nivelul de loialitate al femeilor față de compania la care lucrează este mai mare decât al bărbaților, femeile având o tendință mai redusă de a părăsi compania, în favoarea unei altei companii, preferând mai mult stabilitatea”.
De asemenea, crede ea, este foarte important ca în companii să existe programe pentru tinerii lideri – pentru cei care urmează să fie promovați ca lideri, cât și pentru cei nou-promovați. Aceste etape sunt esențiale pentru evoluția profesională. Și, mai ales dacă mediul respectiv este unul dominat de lideri bărbați, o femeie lider va avea nevoie de mai multă susținere.
Pe de altă parte, pentru a fi lideri echilibrați, atât femeile cât și bărbații au nevoie de propriul echilibru interior și de armonizarea planurilor personal și profesional. Din această perspectivă, pentru femei provocările sunt mai mari. Iar programele de susținere a leadershipului feminin autentic sunt binevenite. Însă, pune punctul ”i”, este nevoie să se facă distincție între leadership feminin și lideri femei care aplică principiile de leadership masculin „tradițional”, singura diferență fiind că sunt femei.
”Având în vedere transformările radicale prin care trecem la nivel socio-economic, rolul femeilor lider va fi din ce în ce mai important. Dacă vrem să avem companii responsabile și o societate cu adevărat sustenabilă, atunci rolul femeilor lider care manifestă în exterior echilibrul pe care îl cultivă la nivel interior va fi hotărâtor”, a conchis Alina Mărgineanu.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici