ANAF modifică criteriile pentru marile companii. Industria IT, vizată
Decizia președintelui ANAF de a modifica criteriile de selecție a marilor contribuabili a fost luată după ce analiza unui expert al Fondului Monetar Internațional (FMI) a identificat o serie de vulnerabilități și deficiențe în administrarea marilor contribuabili, care varsă cam jumătate din totalul taxelor și impozitelor la bugetul României.
În prezent, nume sonore din industria IT, cum sunt Google, Facebook sau din comerțul online sunt administrate de direcții locale, cu toate că reprezintă giganți mondiali și ar trebui să li se acorde o atenție sporită și specializată.
În urmă cu o lună, ANAF a publicat un raport întocmit de un expert FMI în 2015, care arăta că inspecțiile la mari contribuabili se fac pe baza unor criterii care nu țintesc, de regulă, zonele cu cel mai mare risc de evaziune, nu au proceduri moderne, consumă timp și resurse cu rezultate modeste.
"Ne-am însușit criticile din raport. Reforma Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, făcută de la 1 ianuarie 2016, trebuie îmbunătățită, pentru că suntem convinși că ponderea sumelor colectate de la aceasta poate fi mai ridicată decât acum", a declarat Dragoș Doroș.