Angajatii din MS si institutiile subordonate vor fi evaluati anual
Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat un proiect de ordinul privind stabilirea criteriilor de evaluare a performantelor profesionale individuale, intrucat Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice prevede faptul ca activitatea profesionala se apreciaza anual, ca urmare a evaluarii performantelor profesionale individuale, de catre conducatorul institutiei publice, la propunerea sefului ierarhic, prin acordare de calificative: "foarte bine", "bine", "satisfacator" si "nesatisfacator", informeaza Mediafax.
Ordonatorii principali de credite stabilesc criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale, conform legii si pot stabili si alte criterii de evaluare in functie de specificul domeniului de activitate.
Proiectul de ordin pentru stabilirea criteriilor de evaluare a performantelor profesionale individuale vizeaza personalul contractual care isi desfasoara activitatea atat in aparatul propriu al Ministerului Sanatatii, cat si in cadrul directiilor de sanatate publica si in unitatile sanitare publice din reteaua Ministerului Sanatatii.
Potrivit proiectului, procedura de evaluare a performantelor profesionale se aplica fiecarui angajat, in raport cu cerintele postului. Activitatea profesionala se apreciaza anual, prin evaluarea performantelor profesionale individuale.
Evaluarea performantelor profesionale individuale se realizeaza de catre evaluator. Calificativul final al evaluarii se stabileste pe baza notei finale, astfel intre 1,00 – 2,00 – nesatisfacator; intre 2,01 – 3,50 – satisfacator; intre 3,51 – 4,50 – bine; intre 4,51 – 5,00 – foarte bine, arata proiectul MS.
Pentru spitalele al caror management a fost transferat catre autoritatile administratiei publice locale, criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale se stabilesc si se aproba prin act administrativ emis de acestea, prevederile prezentului ordin reprezentand o prevedere cadru care poate fi modificata si completata de catre autoritatea administrativ-teritoriala.
Pentru functiile de executie, criteriile de evaluare a performantelor profesionale individuale vizeaza cunostinte si experienta profesionala; promptitudine si operativitate in realizarea atributiilor de serviciu prevazute in fisa postului; calitatea lucrarilor executate si a activitatilor desfasurate; asumarea responsabilitatilor prin receptivitate, disponibilitate la efort suplimentar, perseverenta, obiectivitate, disciplina; intensitatea implicarii in utilizarea echipamentelor si a materialelor cu incadrarea in normative de consum; adaptarea la complexitatea muncii, initiativa si creativitate, cat si conditii de munca.
Pentru functiile de conducere se vor utiliza suplimentar si alte criterii printre care: cunostinte despre scopul, obiectivele si rolul compartimentului in ansamblul unitatii;capacitatea de a lua decizii optime si asumarea raspunderii in legatura cu acestea; capacitatea de organizare si de coordonare a activitatii compartimentului; capacitatea de a crea in compartimentul condus un climat stimulativ, neconflictual si de buna colaborare cu alte compartimente.