Angajaţii temporari, o nişă în creştere şi pe piaţa muncii din România
Creşterea numărului de angajaţi temporari va fi impulsionată şi de modificarea adusă Codului Muncii în 2011. Astfel, un angajat temporar trebuie să beneficieze de acelaşi nivel de salarizare ca şi un angajat pe perioadă nedeterminată care îndeplineşte acelaşi tip de muncă sau unul similar..
“Companiile sunt din ce în ce mai interesate să flexibilizeze relaţia directă dintre numărul de angajaţi şi nivelul cererii de servicii sau produse, un avantaj oferit de furnizorul de muncă temporară. Se observă o creştere a cererii pe acest segment, acest trend datorându-se atât noilor reglementări în domeniu, care favorizează munca temporară, cât şi faptului că angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la optimizarea costurilor”, a declarat Bogdan Badea, Business Development Manager Accace Romania.
Accace recrutează personal temporar
Începând cu acest an, Accace şi-a extins aria de competenţe în outsourcing şi în domeniul recrutării de personal pentru muncă temporară pe zona financiară. Astfel, Accace, specializată fiind în recrutarea de funcţii financiare şi procesare salarii, aduce în plus experienţă în management financiar.
Angajaţii temporari nu sunt doar selectaţi pe baza unor criterii foarte clare, ci şi trainuiţi direct de către profesioniştii companiei, astfel încât să se integreze perfect şi în cel mai scurt timp în cadrul organizaţiei în care vor presta munca temporară. Pe lângă trainingul axat pe competenţe specializate, cum sunt, de exemplu, contabilitatea şi raportarea financiară, persoanele sunt trainuite şi pe zona de software financiar (utilizare şi implementare), precum şi în customer service.
“În funcţie de fişa postului şi de cerinţele clienţilor noştri, căutarea candidaţilor, fiind una
specializată, ia în calcul doar acei candidaţi care corespund acestor cerinţe. Testarea se face atât prin discuţii directe, faţă în faţă, şi role-playing, cât şi prin testarea cunoştinţelor specifice locului de muncă, cu teste specifice”, precizează Bogdan Badea.
Acest tip de angajaţi sunt căutaţi îndeosebi pentru joburi în FMCG, asigurări şi farma
Reprezentantul Accace adaugă că ideea de a recruta funcţiile financiare a apărut din solicitările clienţilor, care au întâmpinat greutăţi în a găsi persoanele care le trebuie şi care au încredere în experienţa companiei că va găsi candidaţii potriviţi. La rândul lor, candidaţii pot apela la Accace pentru sprijin, astfel încât clientul beneficiază de experienţa unei întregi echipe.
În România, companiile care apelează frecvent la serviciile unui furnizor de muncă temporară fac parte din domenii foarte variate, de la FMCG, auto, asigurări, farma, HoReCa, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, componente electronice. În general, este vorba despre companii mari, multinaţionale, cu un număr mare de angajaţi sau cu o cultură orientată foarte puternic pe externalizare.
Criza economică încurajează munca temporară
La nivel european, toate pieţele mature utilizează de zeci de ani muncă temporară. Pentru comparaţie, pieţe precum Anglia, Franţa sau Germania au milioane de angajaţi temporari fiecare, în timp ce Europa Centrală si de Est are pieţe de ordinul sutelor de mii de angajaţi temporari.
“România se află încă la început în acest domeniu, dar cu evoluţii pozitive în ultimii ani.Cu siguranţă, şi în următoarea perioadă tendinţa de externalizare se va menţine, pentru că ne aflăm într-o perioadă incertă din punct de vedere economic, în care companiile sunt prudente cu investiţiile pe care le fac. Un alt aspect demn de luat în seamă este zona de înlocuiri datorate concediilor de maternitate, care în ultimii trei ani a fost un motiv foarte important în creşterea muncii temporare şi care a permis deschiderea unor poziţii temporare de middle şi chiar top management”, a mai adăugat Bogdan Badea.