Au prins gustul antreprenoriatului în „faşa” maturităţii
"Prin acest proiect i-am adus şi pe profesori şi pe copii cu picioarele pe pământ. Firmele nu trebuie să aibă capital de milioane de euro şi zeci de angajaţi pentru a avea succes. Acestea pornesc de la zero”, a declarat preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.
Acest proiect are ca ţintă îmbunătăţirea capacitaţii de introducere pe piaţa muncii a 500 de elevi de liceu din sistemul naţional de învăţământ, din regiunile Suv-Vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov. Totul se va face prin măsuri de consiliere, orientare vopcaţională şi acţiuni cu caracter inovator care vor conduce la dezvoltarea competenţelor antreprenoriale.
Odată cu aceasta, se vor organiza şi 20 de ateliere antreprenoriale, dar şi un târg multi-regional al firmelor de exerciţiu. Se urmăreşte crearea a 70 de firme de exerciţiu, proiectul având un buget de 2,35 de milioane de lei.
Antreprenoriatul ca o joacă
„Totul poate fi făcut ca o joacă, cu seninătate. Tinerii trebuie ţinuţi în ţară. Ei sunt foarte competitivi şi pot face antreprenoriat în orice mediu”, a mai spus Jianu.
Pentru elevi, „Firma de exerciţiu. Un prim pas în construirea propriei cariere” reprezintă o cale rapidă de adaptare la cerinţele mediului de afaceri. Aceştia îşi pot forma spiritul antreprenorial şi îşi pot asuma riscuri şi responsabilităţi, mai ales că piaţa muncii este într-o continuă schimbare.
Citeşte şi: Google vs. UE: În căutarea motoarelor neconcurenţiale
În plus, profesorii îşi pot face o perfecţionare profesională continuă şi se pot adapta permanent la modificările şi procedurile apărute.
Din joaca aceasta, sunt echipe de elevi şi studenţi Români care în prezent sunt premiaţi la targuri din New York şi Veneţia, avand business planuri foarte bine dezvoltate. În plus, aceştia s-au dovedit a fi şi foarte inventivi când a venit vorba deschiderii unei firme de exerciţiu şi domeniul în care aceasta urma să activeze.