Autorităţile, mediul academic şi sectorul privat, în parteneriat pentru viitor
În vederea sprijinirii dezvoltării pe termen lung a sectorului serviciilor pentru afaceri, ABSL România propune un parteneriat strategic între autorități, mediul academic și sectorul privat, care să se concentreze pe următoarele direcții:
- Elaborarea unei strategii de dezvoltare a sectorului în vederea creșterii rolului industriei serviciilor pentru afaceri în susținerea economiei locale;
- Colaborarea cu mediul academic în vederea pregătirii de personal înalt calificat și creșterii oportunităților de angajare la absolvire;
- Crearea unui cadru legislativ stimulativ și a unor stimulente de natură fiscală pentru sectorul serviciilor pentru afaceri;
- Creşterea atractivităţii pieței locale pentru investiţii prin valorificarea avantajului competitiv pe care România îl are pe piața globală a serviciilor pentru afaceri.
La nivelul anului 2012 piața serviciilor pentru afaceri totaliza 500 milioane de euro și aproximativ 20.000 de angajați. Companiile membre ABSL acoperă aproximativ jumătate din această piață, totalizând o cifră de afaceri cumulată de 200 milioane de euro și 8 000 de angajați.
Printre avantajele competitive ale României, identificate în cadrul conferinței, se numără mediul de afaceri competitiv, costurile operaționale mici și competențele lingvistice ale românilor, care îi ajută să se adapteze foarte ușor unor medii de lucru multiculturale. Statul român se poate implica în dezvoltarea acestui sector și în crearea de locuri de muncă prin acordarea unor stimulente specifice, subvenţii şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, au arătat reprezentanții industriei serviciilor pentru afaceri.
Sectorul serviciilor pentru afaceri este unul extrem de dinamic nu doar pe plan regional, ci și la nivel global, reprezentând o piață de peste 300 miliarde de dolari. Industria serviciilor pentru afaceri a înregistrat creștere la nivel global, în condițiile în care alte industrii au de înfruntat adevărate provocări financiare cauzate de mediul economic incert.