Birocraţia şi controalele excesive spulberă orice speranţă de supravieţuire a IMM-urilor din România
Comparativ cu anul 2015, potrivit raportului birocraţia reprezintă în continuare cea mai mare problemă cu care se confruntă antreprenorii din România. Dintre cei 1.096 de întreprinzători chestionaţi de autorii raportului, din toate judeţele ţării, 61,4% (55,27% în 2015) au indicat că se confruntă cu dificultăţi din cauza sistemului birocratic al statului.
Fiscalitatea excesivă este resimţită mai puternic de către întreprinzătorii din regiunea Bucureşti-Ilfov, 64,2% dintre respondenţi s-au plâns de nivelul prea ridicat al taxelor. În regiunea Sud-Est, 39,7% dintre patronii de IMM-uri o consideră o problemă serioasă.
În ceea ce priveşte corupţia, cei mai afectaţi de acest fenomen sunt întreprinzătorii din regiunea Sud-Est (56,2%) şi cei mai puţin afectaţi sunt patronii de IMM-uri din regiunea Vest (30,8%), potrivit raportului.
Pe următoarele locuri în rândul celor mai mari dificultăţi se numără controalele excesive (45%), concurenţa neloială (40,3%), scăderea cererii interne (36,3%) şi angajarea şi pregătirea personalului (26,4%).
81,66% dintre IMM-uri NU intenţionează să acceseze fondurile structurale într-o perioadă viitoare. Un procent infim (0,18%) a primit aprobarea pentru proiectul depus. Dintre cele 1096 de companii, peste 700 îşi finanţează activităţile economice din surse proprii.