Bosch va plăti despăgubiri dacă fabrica se va închide înainte de termenul prevăzut
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei extraordinare în care s-a analizat contractul cu Bosch, că, în urma ultimelor negocieri cu reprezentanţii companiei, durata de concesionare a terenului de la Jucu a fost majorată de la 49 la 99 de ani.
"CJ Cluj a aprobat cu unanimitate de voturi contractul cu compania Bosch care va fi semnat vineri, după care documentul va fi transmis Ministerului Finanţelor pentru acordarea ajutorului de stat. În urma ultimelor negocieri de marţi cu cei de la Bosch, durata de concesionare a terenului a fost majorată de la 49 la 99 de ani. Contractul prevede acordarea de despăgubiri din partea Bosch către CJ Cluj până la doi ani sau obligaţia de a aduce alt investitor dacă va pleca înainte de termenul stabilit", a spus preşedintele CJ Cluj.
2 000 de angajări în următorii trei ani
Şeful CJ Cluj a precizat că viitorii angajaţi ai fabricii Bosch vor fi recrutaţi prin intermediul unor firme specializate.
"Se vor face angajări încă din acest an, în prima etapă, iar a doua etapă va începe anul viitor şi se va încheia în 2015. În total vor fi 2.000 de angajaţi. Aceştia vor trebui să prevadă clauze în contractul colectiv de muncă prin care să îşi apere interesul în cazul în care vor fi concediaţi înainte de termen sau înainte de expirarea acestui contractul", a spus Tişe.
Şeful Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, susţinea, marţi, într-o conferinţă de presă, că în contractul care va fi semnat cu compania Bosch vor fi prevăzute clauze privind plata unor despăgubiri din partea investitorului în cazul în care fabrica din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu se va închide înainte de termenul prevăzut.
Potrivit acestuia, prin contract Bosch va achita către SC Tetarom SA, administratorul Parcului Industrial din Jucu, o taxă de concesiune de 0,1 euro pe metru pătrat, adică 21.500 de euro pe an, aferentă suprafeţei de 21,5 hectare de care dispune compania la Jucu.
"Compania are şi posibilitatea de a cumpăra terenul de la Jucu, dar dacă Bosch vrea să îl revândă, atunci diferenţa revine CJ Cluj întrucât afacerea perfectată nu are ca scop obţinerea de profituri din plus-valoarea adusă unui teren, ci terenul este pus la dispoziţie la un preţ avantajos pentru a stimula o investiţie şi a crea locuri de muncă", spunea Tişe.
Grupul Bosch, prezent în peste 60 de ţări
Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.
Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3 miliarde de euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii.
Grupul cuprinde pe lângă compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale şi companii regionale în peste 60 de ţări.