Bugete salariale mai mari cu peste 8% pentru companiile de IT
Pentru anul 2014, companiile participante la studiu au bugetat o creştere medie a bugetelor salariale de 8.55% – o cifră semnificativ mai mare decât prognoza inflaţiei, dar şi decât media pieţei pentru companiile din producţie!
În continuare, accentul se pune pe stimularea şi recompensarea performanţei. Pentru majoritatea companiilor participante la studiu, prioritatea numărul 1 în ceea ce priveşte politica de resurse umane este să recruteze şi să păstreze în cadrul companiei angajaţii cei mai performanţi – pe o piaţă în care competiţia pentru forţa de muncă este una extrem de agresivă. Companiile din mediul D&D (design&development) au declarat că intenţionează să crească anul acesta numărul de angajaţi cu o cifră medie de 23% – iar anul viitor previziunile arată creşteri de peste 18%.
Peste 90% din respondenţi au declarat că vor opera creşterile salariale ţinând cont de nivelul de performanţă al angajaţilor, în timp ce 58% operează creşteri salariale ţinând cont şi de evoluţia pieţei de profil.
În afara salariilor competitive, firmele din domeniul D&D oferă şi diverse bonificaţii financiare (cele mai frecvente sunt bonusurile de performanţă şi bonusurile de sărbători).
Un alt aspect specific pieţii din D&D o constituie practica oferirii celui de-al 13-lea salariu. Acest stimulent este, însă, mult mai des folosit în cazul companiilor cu sediul în Timişoara, în timp ce în regiuni ca Iaşi sau Cluj nu există o tradiţie clară în acest sens.
Bonus de loialitate de 18.000 lei
Prima de loialitate este menită să încurajeze retenţia personalului cu experienţă. Ea este oferită în 23% din companiile participante la studiu, dimensiunile sale pot varia semnificativ între 2.700 şi 18.000 lei – în funcţie de politica fiecărei companii, respectiv vechimea şi funcţia persoanei recompensate.
Un element inedit pentru anul acesta îl constituie creşterea semnificativă a firmelor care oferă angajaţilor acces la servicii medicale suplimentare celor de medicina muncii. O posibilă explicaţie este câştigul reciproc pe care îl au toate părţile implicate în raportul de muncă: în timp ce angajatul primeşte un pachet de servicii utile (şi de multe ori necesare- având în vedere standardele de performanţă din serviciul public de sănătate) menit să îl fidelizeze, angajatorul se asigură că membrii echipei sunt în cea mai bună formă din perspectiva sănătăţii – ceea ce înseamnă în final mai puţine ore de absenţă sau de concedii medicale.
Cele mai utilizate stimulente sunt abonamentele de servicii la clinici private – dar şi asigurările medicale care acoperă costul spitalizării, iar în unele cazuri, şi al intervenţiilor chirurgicale.
Spre deosebire de alte sectoare ale forţei de muncă din România, piaţa din D&D este de asemenea mult mai mobilă din perspectiva relocării. Acest fapt se datorează concurenţei acerbe pentru angajarea specialiştilor de top din domeniu, astfel că multe companii de profil caută software developeri, ingineri de testare sau ingineri electronişti şi în alte locaţii din ţară. Datorită acestei practici, prima de relocare (prima oferită la angajare celor care vin din alte oraşe, pentru a acoperi costul mutării) este un beneficiu standard în peste 50% din companiile participante la studiu.
Toate aceste beneficii fac din piaţa forţei de muncă din zona D&D un segment foarte competitiv. Alături de Bucureşti, oraşe ca Timişoara, Cluj, Iaşi sau Sibiu se consolidează ca poli de dezvoltare tehnologică de prim rang ai economiei româneşti!
Studiul AIMS SalaryMap IT 2014 este disponibil pentru a fi achiziţionat.