Caietul de sarcini european cu privire la agricultura bio
A fost nevoie de mai mult de trei ani de negocieri între cei doi co-legislatori europeni – Parlamentul și Consiliul – pentru ca la finele lunii iunie să se ajungă la un acord cu privire la reforma normelor ce reglementează agricultura bio în Uniunea Europeană, notează AFP.
Avizele foarte diferite venite din partea statelor membre i-au determinat pe negociatori să amâne chestiunea pragului de pesticide sau a reziduurilor de pesticide pentru anul 2024, dată la care Comisia ar urma să prezinte un raport de evaluare. Dacă agricultura bio interzice unui producător să utilizeze compuși chimici, există riscul de contaminare în cazul în care acești compuși sunt utilizați în zonele adiacente.
"Astăzi nimeni nu vrea să fie responsabil de despăgubiri în caz de contaminare, nici firmele din domeniul agrochimiei și nici statele", afirmă eurodeputatul francez José Bové.
Noua legislație europeană va întări controalele
Ancheta Comisiei ar urma să permită identificarea locurilor de contaminare: în câmp, în momentul producției sau mai degrabă în momentul transformării produselor, ori în momentul transportului, a explicat José Bové.
Pentru eurodeputatul belgian Marc Tarabella, în absența unor sancțiuni este pusă sub semnul întrebării însăși credibilitatea agriculturii bio: "Amenințarea pentru fermieri că vor pierde eticheta bio este chiar fundamentul sistemului și crește garanția exploatațiilor sănătoase", susține Marc Tarabella.
De altfel, noua legislație europeană va întări controalele în exploatațiile agricole și la distribuitori. În condițiile în care consumatorii europeni sunt din ce în ce mai interesați de produsele bio, cererea crește mai rapid decât ritmul de reconversie a exploatațiilor agricole, astfel că nu poate fi satisfăcută numai de producția realizată în UE. În consecință, unul din principalele obiective ale reformei, care ar urma să se aplice începând din 2020, ar fi un control mai bun al importurilor care au devenit necesare. Astfel, caietul de sarcini european cu privire la agricultura bio se va aplica progresiv importurilor din țările terțe, pentru a se asigura o concurență mai echitabilă.
În condițiile în care consumatorii europeni sunt din ce în ce mai interesați de produsele bio, cererea crește mai rapid decât ritmul de reconversie a exploatațiilor agricole, astfel că nu poate fi satisfăcută numai de producția realizată în UE. În consecință, unul din principalele obiective ale reformei, care ar urma să se aplice începând din 2020, ar fi un control mai bun al importurilor care au devenit necesare. Caietul de sarcini european cu privire la agricultura bio se va aplica progresiv importurilor din țările terțe, pentru a se asigura o concurență mai echitabilă.