Care sunt motivele care îi determină pe angajați să ia în considerare schimbarea locului de muncă?
În ultima perioadă, responsabilii HR discută din ce în ce mai mult despre gradul de satisfacție al angajatului la locul de muncă. Nu este deloc surprinzător, având în vedere că există o strânsă legătură între satisfacţia jobului şi schimbarea locului de muncă.
Conform unui studiu HIPO realizat în mai 2016 pe un eșantion de 2643 de angajați și 210 companii, contrar aparențelor, nemulțumirile nu sunt legate de beneficiile extra-salariale sau de relația cu managerul direct.
1. Salariul nu corespunde cu așteptările financiare
Când vine vorba despre partea financiară este foarte important ca așteptările absolventului să fie satisfăcute, întrucât 30% dintre respondeți consideră salariul un motiv suficient de puternic pentru a pleca din companie. Lipsa de experiență și flexibilitatea când vine vorba despre schimbarea angajatorului poate duce la decizii bazate doar pe creșteri salariale.
2. Lipsa posibilităților de dezvoltare sau promovare
Un element important pentru un tânăr este nevoia de afirmare. Pentru 23% dintre absolvenți lipsa opțiunilor de avansare poate fi un motiv pentru a părăsi organizația. În acest sens, soluția ar fi un program prin care acesta este susținut să se dezvolte personal și profesional. Când este foarte clară calea ce trebuie urmată pentru a promova, interesul se mută pe îndeplinirea obiectivelor și obținerea rezultatelor.
3. Mediul de lucru nemotivant sau dezorganizat
Asumarea riscurilor este specifică pentru joburile entry-level. Un absolvent va fi dispus să își asume un risc mai mare pentru a câștiga pe termen scurt, dar este supraestimată așteptarea să lucreze și organizat. Chiar dacă are capacitate de a învăța rapid, un mediu de lucru dezorganizat poate duce la un angajat nemotivat. Pentru 13% dintre absolvenții un astfel de mediu poate fi motiv de a schimba jobul.
4. Activitățile întreprinse sunt sub nivelul studiilor
Deși așteptările unui absolvent de studii superioare privind un job pot fi supraapreciate în comparație cu fișa postului, este important ca acestea să nu fie supraevaluate nici de angajator. Transparența privind îndatoririle de muncă poate rezolva discrepanța între nivelul studiilor și activitățile de zi cu zi. Doar 10% dintre respondenți au în vedere acest motiv când se gândesc să schimbe locul de muncă.
La fel ca oricare altă provocare privind personalul, responsabilii HR s-au adaptat pentru a crește retenția angajaților. Iată ce spune Adriana Radu, HR Manager, MCA Grup:
“Am adoptat o strategie de management al talentelor care ne permite să identificam angajaţii cu potenţial şi angajatii-cheie, iar apoi să creăm programe de dezvoltare. Angajaţii noştrii au întâietate în procesul de selecţie atunci când apar posturi noi. Anual, fiecare angajat are un set de obiective de dezvoltare personală şi activităţi de dezvoltare urmărite atent de către managerul său.”
O afacere de succes are nevoie de angajați productivi, pe care să-i păstreze o perioadă îndelungată, cu un salariu competitiv, dar în același timp și motivați. Pentru absolvenți, companiile ar avea nevoie de o politică care să contracareze cele mai des întâlnite motive care-i determină să-și schimbe locul de muncă.
Dragoş Gheban este Manager partener la Catalyst Solutions.
Cofondator Catalyst Solutions, Dragoș are o experiență de peste 10 ani în Resurse Umane, Employer Branding și Marketing. De-a lungul carierei sale a lucrat atât cu companii locale, cât și multinaționale din diverse industrii: Tehnologie și Telecomunicații, FMGC, Consultanță, domeniul bancar, inginerie, vânzări și BPO.
Dragoș are o profundă înțelegere a dinamicii afacerilor și are capacitatea de a oferi soluții adaptate nevoilor angajatorilor.