Care sunt noile norme pentru concediul şi indemnizatia de creștere a copilului
Conform documentului, solicitarea concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. În cazul nerespectării termenului prevăzut, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc din oficiu cu o lună.
La stabilirea nivelului indemnizației pentru creșterea copilului se iau în considerare veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare nașterii celui din urmă copil.
Hotărârea aprobată de Guvern stipulează explicit condițiile în care părinții care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului.
Astfel, în perioada concediului pentru îngrijirea copilului, persoana care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului poate realiza venituri supuse impozitului până la limita de 3.000 de lei anual prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția ca activitatea care a stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație să rămână întreruptă/suspendată.
În situația în care ambii părinți solicită succesiv dreptul la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizației, se aplică fiecăruia, în funcție de opțiunea de concediu.
În cazul în care persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului realizează venituri peste limita de 3.000 de lei anual, indemnizația pentru creșterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit și se recuperează în condițiile legii.