Câți utilizatori români de Internet au furnizat informații personale online
Circa o treime dintre utilizatorii români de Internet (31%) au furnizat, în 2016, informații personale online, la aproape jumătate din media consemnată la nivelul Uniunii Europene (UE), care se situează la 71%, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, dat marți publicității.
Conform cercetării Perceptum, anul trecut, doar 15% dintre românii care au navigat online au refuzat să-și ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, față de o medie europeană de 80%. Același procent de utilizatori români de Internet au limitat accesul celorlalți la profilul personal sau la conținutul propriu livrat pe rețelele sociale, față de o medie a Uniunii Europene (UE), de 40%.
Un feedback valoros
Statistica oficială arată că, în UE, șapte din zece utilizatori de Internet, cu vârsta între 16 și 74 de ani, sunt conștienți că prin cookie-uri se expun la abuzuri.
În România, doar patru din zece români (38%) sunt la curent cu existența acestor fișiere și cu ce oferă ele deținătorilor de site-uri: un feedback valoros cu privire la preferințele utilizatorilor în materie de cumpărături, surse de informație, vacanțe și altele.
Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2016, aproape o treime dintre utilizatorii români de Internet (31%) au furnizat informații personale online, față de media europeană, care se situează la 71%. În același timp, 24% au citit politicile de confidențialitate ale site-urilor (37% media UE), iar 70% dintre cei care au navigat online au făcut-o de pe telefoanele mobile sau de pe smartphone și 26% de pe tabletă.
Datele utilizate în cercetarea de specialitate au fost emise de Biroul european de statistică (Eurostat) în perioada decembrie 2016 — februarie 2017.