Ce citesc și ce recomandă antreprenorii români
Florin Talpeș, CEO Bitdefender, a făcut o listă de trei cărți pe care le recomandă. Iată-le:
"Exponential Organisations, de Salim Ismail, cu Michael S.Malone și Yuri Van Geest, editată de Singularity University. Cartea detaliază cercetarea autorilor despre companiile care nu doar că au fost create în ultimii ani, dar au și schimbat lumea, organizații pe care autorii le numesc EXO. Este vorba de un nou mod de funcționare a organizațiilor, care după părerea autorilor – pe care o împărtășesc și eu în bună măsura – reprezinta viitorul, viitor care a început deja. Cred că această carte ar trebui să facă parte din lectura obligatorie a oricărui antreprenor, intraprenor sau profesionist care visează să conducă o echipă sau să facă parte dintr-o echipă de succes. Din ce știu, cartea nu este încă tradusă în română.
O recomandare de lectură pentru toată lumea e Cum îți vei măsura viața, scrisă de Christensen Clayton împreună cu James Allworth și Karen Dillon și publicată la noi de Editura Publica. Scrisă de autorul uneia dintre cele mai apreciate cărți de business redactate vreodată (Innovator’s Dilemma), cartea argumentează un set de pași pe care îl poate parcurge fiecare dintre noi, prin care ne gândim la propria noastră viață pentru a alege direcțiile care să ne aducă satisfacție în viitor (incluzând satisfacția în carieră).
Și ca o întărire a lecturii cărții lui Clayton, recomand cartea lui Ashlee Vance despre Elon Musk (Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic), nu atât pentru că Elon Musk e cel mai în vogă întreprinzător din lume, ci pentru ilustrarea îmbinării între idealurile de viață (cum schimbi tu lumea în bine) și viața profesională".
Wargha Enayati, fondatorul rețelei private de sănătate REGINA MARIA, a ales o carte, un film și o inițiativă pe care le-a recomandat cititorilor noștri la finalul anului 2015. Cartea poartă titlul Făgăduiala păcii mondiale: O declaraţie a Casei Universale de Dreptate și o consideră de actualitate, deși a fost publicată în 1987. Filmul ales a fost In time, un thriller SF care subliniază inegalitățile sociale prin transformarea timpului în monedă de schimb între cei bogați și cei săraci. Ca inițiativă, Wargha Enayati recomandă chiar atelierele de leadership moral Umanager, pe care le-a lansat împreună cu Steven van Groningen, Silviu Hotăran și Septimiu Postelnicu și care promovează etica în afaceri și creșterea gradului de încredere a tinerilor întreprinzători în parteneri și în mediul de afaceri autohton.
Și Călin Fusu, CEO al grupului Neogen, a postat pe Facebook o listă a celor mai bune cinci cărți pe care le-a citit în 2015. Aceasta include: The Churchill Factor: How One Man Made History, de Boris Johnson; The Story of Human Language, de John McWhorter; Postwar: A History of Europe Since 1945, de Tony Judt; Winners Dream: A Journey from Corner Store to Corner Office, de Bill McDermott și Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World, de General Stanley McChrystal.