Ce facem cu eletrocasnicele uzate?
Legislaţia naţională prevede, totuşi, 1 punct de colectare la fiecare 50.000 locuitori. Chiar dacă nu sunt aşa de cunoscute, în Bucureşti există puncte de colectare DEEE înfiinţate de municipalitate în colaborare cu organizaţiile producătorilor şi cu operatorii de colectare din domeniu. Consumatorii pot duce DEEE şi la magazinele specializate de electronice şi electrocasnice unde s-au amenajat locuri pentru preluarea acestora.
În capitalele europene există centre de colectare universale, în care locuitorii pot duce tot ceea ce este reciclabil sau reutilizabil: de la sticle, hârtie, plastic, electrice până la haine şi mobilă. Probabil vor apărea şi la noi aceste modele, întrucât legislaţia s-a înăsprit şi autorităţile locale vor trebui să acţioneze.
Fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil în privinţa deşeurilor pe care le generează, indiferent de natura lor. Reciclarea înseamnă reutilizarea resurselor şi conservarea mediului înconjurător.
Cetăţenii pot duce electrocasnicele uzate la punctele de colectare special amenajate de autorităţi sau de operatorii din domeniu sau pot să le predea la magazinele de electronice. Comercianţii sunt obligaţi să preia un DEEE dacă s-a achiziţionat un echipament nou, iar Dragoş Călugăru, director general ECOTIC spune că, în scurt timp, „pe măsură ce se va implementa noua legislaţie europeană, vor prelua DEEE-urile în orice condiţii.“
De exemplu, pentru a facilita această colectare de la populaţie, ECOTIC dezvoltă permanent un sistem de colectare a DEEE prin parteneriate cu Autoritaţile Publice Locale (salubrităţile) şi cu reţelele de magazine specializate. În prezent, la nivelul României, ECOTIC dispune de peste 300 de puncte de colectare, iar în Bucureşti numărul acestora se ridică la 45 puncte de colectare.
Pentru consumatorii casnici nu există un regim juridic special cu privire la renunţarea la anumite tipuri de DEEE, însă trebuie să avem grijă să nu spargem ecranele televizoarelor întrucât în interior se găsesc substanţe periculoase şi să ţinem cont că la frigidere, de exemplu, instalaţia frigorifică conţine freön, un gaz foarte periculos pentru mediu.
Conform legii cu privire la regimul deşeurilor 211/2012, persoanele juridice sunt responsabile pentru ca deşeurile generate de activitatea proprie să fie tratate corespunzător. În cazul DEEE, persoanele juridice vor trebui să facă dovada că acestea s-au predat unor operatori autorizaţi. În lipsa unor documente clare: PV predare-primire şi autorizaţia operatorului, firmele şi instituţiile publice riscă amenzi de la Garda Naţională de Mediu.
ECOTIC pune la dispoziţie, prin intermediul colectorilor specializaţi, un sistem de colectare a DEEE fără costuri pentru companii. Un mesaj transmis către [email protected] este suficient, iar echipa ECOTIC va organiza preluările de DEEE.
În Bucureşti există o acoperire bună la nivelul populaţiei privind centrele de colectare a DEEE, dar trebuie îmbunătăţită an de an pentru a creşte eficienţa. „Avem cunoştinţă despre existenţa în Bucureşti a peste 30 de centre de colectare, ale municipalităţii sau ale operatorilor. Odată adunate în centrele de colectare, DEEE-urile sunt preluate de transportatori autorizaţi şi transportate la operatori specializaţi de tratare.“– afirmă Dragoş Călugaru, Director general ECOTIC.
Un prim pas în vederea tratării DEEE îl reprezintă sortarea DEEE pe tipuri de echipamente întrucât operaţiunile de tratare pot fi diferite dar sunt şi necesare raportări către autorităţi pe categorii de DEEE.
Ca primă operaţiune în procesul de tratare îl reprezintă extragerea substanţelor şi compuşilor periculoşi din DEEE: baterii, lichide, condensatori, ecrane lichide etc.
Odată depoluate, DEEE-urile trec printr-un proces de separare a materialelor, automat şi manual, în funcţie de cât de mult a investit operatorul respectiv. În urma procesului rezultă fracţii precum fier, neferoase, sticlă, plastic etc. şi care sunt expediate la firme, care le introduc într-un ciclu de producţie, le valorifică energetic sau, pentru compuşii periculoşi, le neutralizează.
Echipa ECOTIC ne asigură că procesatorii care realizează aceste activităţi de tratare îndeplinesc normele stabilite prin lege şi că tehnologiile utilizate au un impact cât mai redus asupra mediului. În România sunt peste 50 de operatori care au autorizaţie de tratare şi reciclare DEEE. ECOTIC lucrează doar cu o parte dintre aceştia, întrucât sunt riguroşi în ceea ce priveşte DEEE-urile parcurg procesele de tratare.
ECOTIC dezvoltă an de an proiecte menite să crescă în primul rând gradul de conştietizare al populaţiei în domeniul colectării selective a DEEE-urilor. Şi în acest an vor continua să realizeze două tipuri de proiecte:
Campanii de informare – „Vreau o Românie Mai Curată“, „Gala Premiilor Pentru un Mediu Curat“ Campanii de informare si colectare – „Vânătoarea de monştri în şcoli“, „Transformatorul.com“ (proiect destinat companiilor), campanii locale de colectare dezvoltate împreună cu colectorii specializaţi care în acest an se vor axa în principal pe mediul rural. O altă direcţie de acţiune o reprezintă dezvoltarea relaţiilor cu autorităţile locale pentru a creşte cât mai mult apropierea faţă de consumatori cu puncte de colectare.