Ce s-a dorit prin legea dreptului la deconectare
Noul an a adus în Franța, de la 1 ianuarie, legea dreptului la deconectare, prin care s-a dorit ca angajații să nu mai lucreze până la epuizare. Legea se aplică tuturor companiilor cu peste 50 de angajați și face parte dintr-un program de reforme ale legislației muncii, aprobat în luna mai 2016, de către Guvernul Francez, care include și măsuri prin care companiile pot face mai ușor angajări și concedieri.
Epuizare și probleme
Din anul 2000, săptămâna de lucru este de 35 de ore în Franța. Cei care au susținut noua lege argumentează că angajații se simt obligați să își verifice și să răspundă la e-mailuri în timpul liber, fără să fie însă plătiți corespunzator pentru orele suplimentare, și că o astfel de practică poate cauza stres, epuizare și probleme cu somnul și în viața personală.
”Unul dintre cele mai mari riscuri este echilibrul intre viata privata si cea profesionala, care sta in spatele conectivitatii permanente. Profesionistii care gasesc un echilibru corect au performanţe mult mai bune la serviciu decat cei care vin obositi”, a spus anul trecut Bruno Mettling, Director General al Orange, la postul de radio Europe 1.
În opinia psihologilor, oamenii care rămân conectați în permanență cu locul de muncă nu se mai pot relaxa, iar acest lucru poate cauza sindromul de burnout și poate duce la depresie cronică.