Ce să spui și ce să nu spui la birou
Oricând simți nevoia să-ți împărtășești problemele personale la serviciu, trebuie să îți reamintești că munca nu este locul potrivit unde să îți exprimi frustrările. Cel mai important este să nu împărtășești colegilor problemele din care s-ar putea înțelege că te plângi sau, mai rău, că bârfești!
Se poate renunța la discreție când problema e de natură să îți afecteze lucrul și e chiar recomandat să discuți cu superiorul sau colegii pentru a găsi o soluție care să te ajute să îți îndeplinești, totuși, atribuțiile. Dacă problema nu îți afectează munca, nu e de dorit să o faci publică, o dată pentru că nu vrei să atragi suspiciuni și neîncredere asupra ta și, în al doilea rând, ca să nu se înțeleagă că vrei un tratament preferențial.
Singurele lucruri legate de viața personală care se discută cu șeful sau colegii sunt cele care îi privesc direct. Așadar, vei anunța oricând apare o modificare în program pentru că trebuie să ai grijă de un copil sau de un părinte bolnav, că ai o afecțiune cronică sau care necesită spitalizare, iar în cazul femeilor, că vei deveni mamă.
Faptul că mediile sociale ne încurajează să împărtășim totul, nu înseamnă că e și înțelept să facem asta, cu atât mai mult la locul de muncă. Specialiștii în psihologie organizațională avertizează că dacă te plângi mereu de problemele de-acasă, vei lăsa impresia că viața ta e deja prea complicată și că nu mai ai cum să îți iei alte responsabilități sau să te implici în proiecte noi. În felul acesta, îți cam iei adio de la orice prilej de promovare. Împărtășirea problemelor de orice alt gen, te poate costa avansarea în carieră, spun specialiștii.
Nu e recomandabil nici să declari cu voce tare că visul tău e să îți strângi lucrurile și să pleci într-o călătorie în jurul lumii. În principiu, e bine să știi doar tu că vrei să părăsești corabia sau că vrei să lucrezi cu program redus, când vi se va naște al doilea copil.
Ca să nu primești o etichetă de persoană care are deja prea multe probleme în viața personală, încât nu ar avea cum să își gestioneze atribuțiile, e bine să nu povestești șefului direct, nici altor colegi problemele financiare, cu partenerul de viață sau pe care le au copiii la școală. Nu împărtăși colegilor nici certurile cu vecinii, nici problemele tale cu mașina, nici procesele civile în care ești implicat!
Nu toate companiile au aceeași politică atunci când vine vorba despre a-ți aduce obiectele personale la birou. Însă personalizarea biroului cu prea multe fotografii de familie, cu suveniruri și obiecte care țin de sfera privată poate lăsa impresia că ți-ai dori să te afli, de fapt, în altă parte. Urmează regula locului: dacă șeful cel mare nu are fotografii cu soția și copiii pe birou, atunci e recomandabil să nu le afișezi nici tu pe ale tale.
Tot mai multe organizații observă că angajații lor sunt mai implicați și mai productivi când pot fi ei înșiși și își pot manifesta personalitatea, așa că își încurajează oamenii să își împărtășească liber hobby-urile și activitățile extraprofesionale. Aș vrea să reții, totuși, că profesioniștii sunt întotdeauna discreți când au probleme personale, așa că te rog să te gândești de două ori înainte de a deschide gura și de a împărtăși tot felul de intimități despre tine, la serviciu.