Ce trebuie să știi dacă vrei să devii consultant în recrutare
Ce trebuie să facă un tânăr care vrea să înceapă o carieră în recrutare?
„Un tânăr care vrea să înceapă o carieră în recrutare trebuie în primul rând să își dorească să facă lucrul acesta și să fie dispus să se implice 100%. Nu este ușor să faci recrutare: nici candidații nu sunt pe toate drumurile, nici clienții nu sunt dispuși să aștepte la nesfârșit recomandările. În plus, recrutarea nu ține, așa cum s-ar putea crede, de fler. Este o știință exactă care analizează competențe tehnice și abilități soft pe care le integrează într-o echipă și într-o cultură organizațională”, spune Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer Lugera.
Orice compromis în selectarea candidaților poate avea impact direct asupra performanțelor angajatului respectiv sau asupra performanțelor echipei. Așa că, înainte de a vă gândi la o cariera în HR, trebuie să vă asigurați că aveți ce vă trebuie pentru a reuși în acest domeniu: perseverență, un pic de încăpățânare, bune abilități de comunicare, abilităti numerice și neapărat, să fii un bun ascultător.
„Pentru a începe o carieră în recrutare un tânăr poate lua în considerare, într-o prima etapă, fie înscrierea într-o asociație studențească, unde poate fi implicat în procesele de recrutare a membrilor, fie un program de practică. Sunt suficiente oportunități de acest gen în piață. Trebuie doar să caute și să aleagă ce i se potrivește”, afirmă Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer Lugera. Oricare dintre acestea poate fi experiența necesară și relevantă, cerută uneori de angajatori, pentru un rol de junior în recrutare.
Ce studii trebuie să aibă un HR
HR-ul este un termen mai larg care include, pe lângă recrutori, consultanții în administrare de personal și calcul salarial. Facem referire în acest material doar la consultanții în recutare. Un master în resurse umane te poate ajuta să înțelegi mai bine procesele de HR, însa nu te va face neapărat un recruiter mai bun spun consultanții în materie.
„Dincolo de studiile formale, abilitatea recruiterului de a întelege profilul profesional și personal al candidatului presupune să fii autodidact. Iar pentru a recruta pe cei mai buni candidați trebuie să înțelegi foarte bine postul. Ce trebuie să facă angajatul respectiv, de câți ani are nevoie pentru a avea rezultate foarte bune pe acel rol, ce studii sunt necesare pentru a fi un bun profesionist sau dacă sunt necesare calificări suplimentare etc. – industria pentru care recrutezi, competiția, să înțelegi echipa din care acesta va face parte și ce anume o face să funcționeze eficient” este de părere Cristina Săvuică, Chief Happiness Officer Lugera.
Ce aptitudini trebuie să aibă un recrutor
Nu trebuie să uităm ca HR-ul este un partener strategic în cadrul unei organizații. Cel mai important pentru acesta este să înțeleagă și să cunoască afacerea pentru a atrage și a reține talente cu costuri cât mai mici. Pentru aceasta trebuie să fie nativ curios, să pună întrebări, să citească, să caute, să verifice, să valideze, să nu renunțe ușor, să nu facă ușor compromisuri, să comunice eficient, să fie organizat, să știe să se vândă, dar și să știe să își vândă candidații.
Cât câștigă un HR
În recrutare, un junior poate câștiga între 400 și 600 de euro, un specialist cu peste 2 ani de experiență, între 600 și 800 de euro, iar un recruiter cu peste 5 ani de experiență, în funcție de domeniul pentru care recrutează, poate câștiga peste 1000 de euro. Remunerația poate ajunge și până la 4.000 de euro pe lună, în cazul unui manager de resurse umane. Pentru a ajunge director de resurse umane nu e obligatorie experienţa preliminară într-un astfel de departament (de resurse umane), cea de manager fiind suficientă spun consultanții în recrutare. Adesea, firmele mari, chiar şi corporaţiile multinaţionale globale numesc pe poziţia de director de resurse umane diverşi manageri din alte departamente: comunicare, marketing, vânzări, etc
Care sunt pașii pe care-i face un HR atunci când trebuie să facă o recrutare?
„Indiferent de rolul pentru care recrutezi, primul pas, extrem de important este înțelegerea postului. În funcție de aceasta sunt selectate canalele de promovare și sunt redactate anunțurile potrivite fiecăruia dintre acestea. Apoi, în etapa de screening, sunt selectate aplicațiile relevante pentru post, urmând a se valida telefonic competențele și asteptările candidatului”, spune Cristina Săvuică Chief Happiness Officer Lugera.
Candidații selectați sunt apoi invitați la interviu iar validarea se face printr-un mix coerent de interviuri, teste și assessment centers, menite să evalueze aplicanții din toate perspectivele cerute de post.Totul pentru că la finalul procesului candidatul selectat să știe să facă jobul pentru care este recrutat, să își dorească să facă aceasta activitate și, mai ales, să își dorească să facă parte din echipa sau organizație. „Elementele dintr-un CV la care se uită mai întâi un HR sunt în primul rând forma în care este redactat, apoi sunt validate competențele, urmărindu-se experiențele anterioare de lucru, studiile, alte mențiuni privind abilitățile, hobby-urile și în cele din urmă, datele de contact” spune consultantul Lugera.
Care sunt satisfacțiile meseriei
„Cred că cea mai mare satisfacție vine atunci când după ani de zile candidații încă îți trimit mesaje de mulțumire pentru că te țin la curent cu ce se mai întamplă în activitatea lor profesională”, spune Cristina Săvuică. Dincolo de aceasta însă, rezultatele activității recruiterului se văd în productivitatea echipei și în rezultatele financiare ale companiei, în longevitatea pe post a candidaților angajați, dar și în nivelul satisfacției acestora.