Ce vor angajații de la un sediu nou?
Anca Damour, Property Director la Carrefour România, spune că mutarea era dorită de ceva timp. Cei de la Carrefour România urmăreau opţiunile din piață, dar nu găseau un spațiu mare, cu facilități moderne, așa cum îşi doreau. „Am căutat spații fiind atenți la nevoile și dorințele noastre. În funcție de acestea, a trebuit să căutăm locul cel mai bun pentru angajații noștri. Doar că asta a fost o adevărată provocare, fiecare clădire pe care o găseam avea plusuri și minusuri. Cum nu am vrut să facem un compromis, am luat decizia să gândim împreună cu un dezvoltator, de la zero, un spațiu personalizat, care să corespundă așteptărilor noastre”, spune Anca Damour.
Pentru că au avut oportunitatea de a-și crea singuri spațiul de lucru, angajații au fost implicați activ, pe tot parcursul proiectului. Ce și-au dorit angajații? O poziționare centrală, ușor accesibilă cu ajutorul mijloacelor de transport în comun, mai multă lumină naturală, o climatizare modernă. Tot ei au decis și asupra unor detalii precum tipul de mobilier sau culoarea mochetei. Iar la jumătatea acestui an, în jur de 500 de oameni s-au mutat în noua clădire, ce se întinde pe o suprafață de 6.500 mp.
Ce înseamnă clădirea nouă? Înseamnă mai mult spațiu pentru birouri, mai multe săli de reuniune, dar și o zonă de servire a mesei cu o terasă mare în aer liber, cu o priveliște frumoasă, un spaţiu generos pentru relaxare şi distracţie, cu saci de box, darts și jocuri de echipă, dar și zone de linişte şi odihnă. Există săli de reuniune dotate cu sisteme moderne video și audioconferință, cu ecrane de afișaj pe care se pot vedea în timp real rezervările făcute online, cu ajutorul unei aplicații dezvoltate special. Sunt disponibile de asemenea ecrane de comunicare la fiecare etaj și în sala de mese.
La fiecare etaj sunt unul sau mai multe „puncte de învățare și dezvoltare”. Sunt spații aflate în zonele comune, dar antifonate și amenajate foarte confortabil, în care au fost instalate tablete de pe care se pot accesa câteva platforme de e-learning, se poate citi, etc. În plus, există o bibliotecă cu cărți de afaceri și de dezvoltare personală.
„Mai mult decât atât, am încercat să ne uităm și la bioritmul nostru; de aceea avem acum vestiare cu dușuri și spații pentru biciclete, pentru cei care doresc să facă mai multă mișcare; oferim şi facilități pentru o serie de servicii de fitness, sănătate și frumusețe care se găsesc în imediata apropiere a sediului nostru”, spune Anca Damour. În plus, la parterul clădirii funcţionează un supermarket Carrefour.
Dincolo de faptul că este aerisită, luminoasă și spațioasă, clădirea a fost construită respectând mediul înconjurător, având inclusiv prize pentru încărcarea automobilului electric – pentru cei care au o astfel de mașină. Sistemele de iluminat economisesc energie prin dotarea cu senzori de mișcare; există panouri solare pentru încălzirea apei și un sistem de reciclare a apei uzate; sistemul de ventilație aduce la interior cu 30% mai mult aer proaspăt față de standardele locale.
Întrucât mutarea în noile birouri a însemnat pentru mulţi modificarea rutinei zilnice (schimbarea traseului și a mijloacelor de transport folosite, distanța diferită față de casă), fiecare departament își poate organiza programul de lucru cu flexibilitate, ținând cont și de nevoile angajaților (cineva trebuie să ducă dimineața copilul la școală, altcineva merge seara la un curs de fotografie, etc.). De altfel, încă de anul trecut echipa de Formare și dezvoltare împreună cu un grup de angajați din sediu a creat un program numit FAST (flexibil, agil, simplu și la timp), menit să îmbunătățească eficiența personală și a echipelor și să contribuie la echilibrul work–life.