Cei mai fericiți oameni se pot baza pe trei lucruri
Elveția este cea mai fericită țară din lume, potrivit raportului World Happiness pe 2015, iar următoarele patru locuri sunt adjudecate de către Islanda, Danemarca, Norvegia și Canada. SUA se situează pe locul 15, în timp ce Marea Britanie este pe 21 și Australia pe 10. România s-a clasat pe locul 86 din totalul de 158 ţări, după Zambia. Vecinii bulgari sunt pe locul 134.
Cum ne puteam aștepta, ultimele țări, cele mai puțin fericite din lume, sunt situate în Africa sub-sahariană: Rwanda, Benin, Burundi și Togo. Trei țări care au crescut surprinzător în top sunt Nicaragua, Zimbabwe și Ecuador. Cea mai mare scădere a înregistrat-o Grecia, cel mai probabil din cauze economice.
„Aspirația unei societăți este bunăstarea membrilor săi. Dovezile aduse de acest raport vor fi utile tuturor țărilor care urmăresc noile obiective de dezvoltare durabilă.” – a comentat unul dintre editori, profesorul Jeffrey D. Sachs, directorul Earth Institute al Columbia University și al Sustainable Development Solutions Network (SDSN).
Pentru a obține aceste rezultate, Organizația Gallup a intervievat oameni din 158 de țări cu privire la starea lor de fericire. Ei au descoperit că diferențele dintre țări în ceea ce privește starea de fericire ar putea fi explicate prin șase factori:
– PIB-ul real pe cap de locuitor,
– speranța la o viață de calitate,
– a avea pe cineva pe care să poți conta,
– libertatea de a face alegeri de viață,
– libertatea de a nu putea fi corupt,
– generozitatea.
Profesorul Richard Layard, Director al Well-Being Programme at LSE’s Centre for Economic Performance, un alt editor al studiului, a comentat și el aceste diferențe: "O atitudine pozitivă în primele etape ale vieții este în mod cert de dorit, pentru ca ea stă la baza unui grad mai mare de fericire în timpul maturității. Dacă e să luăm considerare indicele fericirii din acest raport, înțelegem că trebuie să investim devreme în viața copiilor noștri, astfel încât aceștia să devină adulți independenți, productivi și fericiți, contribuind la comunitate atât pe plan social, cât și economic. "
De asemenea, studiul a constatat că normele sociale bine stabilite, pe termen lung, au fost importante pentru fericirea națională. Oamenii sunt mai fericiți când se pot baza pe trei lucruri: familie, prieteni și instituțiile sociale.
Profesorul John F. Helliwell, de la Universitatea British Columbia și cercetător la Canadian Institute for Advanced Research, și el unul dintre editorii raportului, a declarat: "Țările cu capital social și instituțional puternic nu susțin doar starea de bine a cetățenilor lor, dar sunt și mai rezistente la crizele sociale și economice. "