Cele 7 miliarde de euro pentru impulsionarea cercetarii si inovarii in spatiul european
Granturile vor promova cercetarea in vederea abordarii celor mai mari provocari sociale cu care se confrunta Europa si lumea in ansamblu. Printre cei peste 16 000 de beneficiari ai fondurilor se vor numara universitati, organizatii de cercetare si intreprinderi. Se va acorda o atentie speciala IMM-urilor, care vor beneficia inclusiv de un pachet de aproape 1 miliard de euro.
De asemenea, va exista un nou premiu UE pentru femeile inovatoare a caror activitate a fost finantata de PC7 sau de programe anterioare. Majoritatea "cererilor de propuneri" (invitatii la licitatie pentru obtinerea de fonduri) vor fi publicate la data de 20 iulie.
" Comisia propune o crestere semnificativa a fondurilor pentru cercetare si inovare alocate dupa 2013 programului nostru "Orizont 2020". Suntem hotarati sa valorificam la maximum fiecare euro investit", a declarat Comisarul Geoghegan-Quinn.
Finantarea cercetarii de catre UE este o prioritate a agendei politice si a fost plasata acum in centrul unei strategii coerente pentru inovare, denumita "O Uniune a inovarii" (IP/10/1288, MEMO/10/473),
care este necesara daca Europa doreste sa poata concura cu tari mari si dinamice precum SUA si China.
Detalii privind granturile
Punctul focal al cererilor de propuneri este combinarea cercetarii cu inovarea pentru a aborda provocarile sociale si a genera crestere si locuri de munca durabile, dand Europei un avantaj pe pietele tehnologiilor esentiale ale viitorului.
Aceasta se va realiza prin furnizarea unui sprijin mai mare decat oricand activitatilor care contribuie la reducerea decalajului dintre cercetare si piata, de exemplu prin demonstrarea faptului ca noile tehnologii au potential comercial sau pot functiona pe o scara suficient de mare pentru a fi viabile din punct de vedere industrial.
Aceasta abordare legata de piata se afla, de asemenea, in centrul parteneriatelor europene pentru inovare (PEI), instituite in temeiul planului de actiune aferent initiativei "O Uniune a inovarii". Fiecare
PEI, inclusiv parteneriatul-pilot privind imbatrânirea activa si in conditii bune de sanatate, va fi sprijinit de proiecte ale PC7.
In total, pentru activitatile care au ca scop abordarea provocarii reprezentate de satisfacerea necesitatilor unei populatii imbatrânite vor fi acordate 220 de milioane de euro din cele 656 de milioane de euro disponibile pentru cercetarea in domeniul sanatatii, precum si 240 de milioane de euro din cele 3,1 miliarde de euro care reprezinta finantare pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor (TIC).
Restul fondurilor pentru TIC se vor duce catre proiecte esentiale de dezvoltare in domeniul infrastructurilor de retea si de servicii, al nano-/microsistemelor, fotonicii si roboticii, al continutului digital si tehnologiilor lingvistice si pentru aplicatii precum TIC pentru sanatate si TIC pentru eficienta energetica.
Consiliul European pentru Cercetare (CEC) va acorda circa 1,6 miliarde de euro celor mai buni cercetatori juniori si seniori care activeaza in Europa. Pentru a contribui la reducerea decalajului intre
rezultatele cercetarii de frontiera si comercializarea acestora, s-a introdus o initiativa de mica amploare denumita "Proof of Concept" (validarea conceptului). O alta initiativa este noul grant pentru sinergie al CEC ("ERC Synergy Grant"), destinat sa sprijine câteva grupuri mici de cercetatori care lucreaza impreuna la acelasi proiect.
Prin intermediul actiunilor "Marie Curie" se vor furniza, pentru aproximativ 10 000 de cercetatori de inalta calificare, in jur de 900 de milioane de euro ca sprijin pentru mobilitatea si cariera cercetatorilor. Aceasta suma va include 20 de milioane de euro pentru un proiect-pilot de finantare a "doctoratelor industriale europene", pentru a stimula antreprenoriatul si cooperarea intre universitati, institutii de cercetare si companii.
Cele 265 de milioane de euro rezervate pentru cercetarea in domeniul mediului vor contribui la abordarea unor provocari majore, precum schimbarile climatice, declinul biodiversitatii sau utilizarea eficienta a resurselor. Ca raspuns la cererea din ce in ce mai mare de alimente mai sanatoase si mai sigure si de resurse biologice durabile, Comisia Europeana va investi peste 307 de milioane de euro in construirea unei bioeconomii puternice care sa imbunatateasca metodele
de productie, sa creeze noi industrii si sa ofere locuri de munca.
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), recunoscute ca fiind vitale pentru inovare, beneficiaza de stimulente speciale pentru a participa. Pe lânga regulile simplificate, pachetul de investitii de
aproape 1 miliard de euro pentru IMM-uri include scheme pilot atât in cadrul temei "Sanatate", cât si prin mecanismul de finantare a IMM-urilor cu partajarea riscurilor al Bancii Europene de Investitii. Finantarea de 488 de milioane de euro pentru nanotehnologii se va axa pe domenii precum fabricile viitorului, automobilele ecologice si cladirile eficiente din punct de vedere energetic.
Pentru cercetarea si inovarea in domeniul mobilitatii si al transportului mai curat, mai sigur si mai eficient se vor acorda 313 de milioane de euro. In fine, Comisia rezerva 40 de milioane de euro pentru initiativa "Orase inteligente", pentru a contribui la gasirea unor modalitati mai eficiente de utilizare a energiei si de furnizare a serviciilor de transport urban.