Cine sunt autodidacții? La ce e bună școala vieții?
Această tendință care se conturează la Google nu este în general acceptată nici la nivel internațional, nici în România și poate fi aplicată în doar câteva domenii. Eugenia Mihalcea scrie în secțiunea Employment că există câteva restricții legislative, iar, pe de altă parte, pe termen scurt și mediu se va pune problema cum pot fi remunerați în mod corespunzător autodidacții sau cei care se specializează pentru joburi-hibrid.
În cover story-ul ediției îl veți cunoaște pe Valentin Radu, CEO și fondator al platformei de marketing online Marketizator. Profesorii săi au fost internetul și experiența, dublate de aplicarea efectivă a cunoștințelor în viața reală. El explică de ce este importantă școala vieții: „Dacă aș da timpul înapoi, aș intra în câmpul muncii încă de la 18 ani și nu aș mai face nicio facultate. M-aș educa la meet-upuri, de pe internet, aș asculta podcasturi, aș urmări webinarii și i-aș antrena și eu pe alții, la rândul meu, încă de tânăr.”
Un alt autodidact este Nicolai Tand, fondatorul restaurantului „La Cantine de Nicolai”, devenit între timp vedeta gastronomiei franțuzești la București. „Eu mi-am dat doctoratul în școala vieții. A fost opțiunea mea. Am renunțat la școală pentru că am vrut, pentru că așa au fost împrejurările și pentru că mi s-a părut necesar să fac asta.”
Iulian Stanciu, CEO și acționar eMAG, este unul dintre cei mai apreciați antreprenori români. El spune că „a ajuns la facultate mai mult pentru că așa trebuie, nu pentru că și-ar fi dorit”. Nu s-a împăcat deloc cu prea multa teorie predată, la acea vreme, în Facultatea de Cibernetică, așa că în anul patru a început prima afacere, cea cu vânzarea de calculatoare dintr-un apartament de pe Magheru.
La 47 de ani, Florin Simon e printre cei mai cunoscuți antreprenori în Italia. E unul dintre românii care, imediat după 1989 au renunțat la facultate pentru a munci pe cont propriu și care au emigrat din dorința de a căuta acolo un trai mai bun. „Scoala vieții este importantă. Păcat însă că, în momentul în care ai acumulat-o, a trecut deja cel puțin jumătate din viață.”
Nici Vasile Armenean n-are școli de business și nici nu crede că i-ar trebui așa ceva. Totuși, Luiza Gireadă, scrie în secțiunea Strategie că fondatorul Betty Ice deține o fabrică de înghețată la Suceava, cinci gelaterii premium în țară și sute de chioșcuri de înghețată în malluri. Una dintre posibilele morale? „Antreprenoriatul este ca pictatul sau cântatul, nu se învaţă. Se poate şlefui, cel mult, la o şcoală. Asta o spun din experienţă. Și dacă ne uităm în jur la cei mai de succes oameni de business din lume: ce şcoli au Bill Gates, Larry Ellison de la Oracle? Iar lista poate continua. Ca manager cu şcoală n-ai nicio şansă să faci antreprenoriat. Școlile sunt ca să fii un bun manager, un bun director, un bun angajat.”
Despre toate acestea și multe altele puteți afla citind Revista CARIERE, ediția de septembrie, cu numărul 230, care poate fi găsită la punctele de presă In Medio, Relay, One Minute. De asemenea, pentru cei cu gusturi clasice, ediția print poate fi achiziționată pe bază de abonament: http://www.cariereonline.ro/abonamente