Complexitatea taxelor, „boala cronică” a antreprenorilor
Dacă anul trecut erau doar 48% dintre ei care credeau cele spuse mai sus, în acest an numărul lor a mai crescut cu 12 puncte procentuale. Mai mult decât atât, dacă vorbim despre reducerea fiscalizării veniturilor companiilor, în 2014, 26% dintre antreprenori o vedeau ca pe o idee bună. În 2015 procentul acestora s-a diminuat la 14%.
„De multe ori când se discută despre taxe, conversaţia este concentrată asupra nivelului lor, dar pentru fondatorii de companii cea mai presantă problemă este, în cele mai multe cazuri, cea a complexităţii taxelor”, se arată în studiu.
Cele 159 de ore pe an pe care o companie la început de drum trebuie să le petreacă în România pentru a naviga prin sistemul fiscal reprezintă, de fapt, o scădere a productivităţii pentru firma respectivă, arată raportul Doing Business.
Antreprenorii români văd ca bine venită dezvoltarea unei agenţii guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerinţelor fiscale (11%). De asemenea, 6% dintre afaceriştii chestionaţi spun că reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice ar ajuta.
Simplificări fiscale în România
Plata TVA poate crea dificultăţi administrative şi probleme de numerar companiilor mici şi în creştere. De aceea, unele state au luat măsuri în acest sens, la fel şi România, unde TVA se va plăti statului la încasare.
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, companiile cu o cifră de afaceri sub 2,25 milioane lei (echivalentul a 500.000 euro) au posibilitatea de a opta pentru acest sistem sau sistemul normal, în funcţie de modul în care doresc să îşi desfăşoare activitatea.
Citeşte şi: Pionierii români în IoT. Startup-ul care răzbeşte eşecul
„De asemenea, avem cu adevărat un TVA la încasare şi nu unul amânat, fiind eliminat termenul de 90 de zile după care taxa devenea exigibiă, indiferent dacă sumele au fost sau nu încasate”, se mai arată în raport.
Totodată, pentru firmele cu cifră de afaceri sub 35.000 de euro pe an, în România este aplicabil un sistem simplificat de contabilitate, cu o structură de raportare mult mai uşor de întocmit.
…în Marea Britanie
În 2010, în Marea Britanie a fost creată o agenţie guvernamentală responsabilă pentru simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscală. Instituţia identifică ariile de legislaţie fiscală mult prea complexe atât pentru companii cât şi pentru plătitorii de taxe persoane fizice. Odată identificate, este obligaţia agenţiei să analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi şi apoi să propună spre adoptare măsurile în cauză.
…în Turcia
„Autorităţile turceşti au introdus, în urmă cu doi ani, stimulente fiscale pentru investitorii de tip business angels. Astfel, aceştia pot deduce până la 100% din investiţia lor din venitul personal, care reprezintă baza de impozitare”, potrivit raportului „Antreprenorii vorbesc”. Această măsură face parte din strategia guvernamentală de a îmbunătăţi ecosistemul fnanciar prin dezvoltarea unor politici publice pentru business angels şi reţelele lor.