Concediul nelimitat – tot mai des oferit de angajatori. Cât de bună e ideea
LinkedIn se va alătura în curând companiilor a căror politică privind concediul nu prevede un număr minim sau maxim de zile libere plătite pentru angajați. Aceștia vor stabili durata concediului împreună cu managerii lor. LinkedIn are peste 8.700 de angajați în 30 de birouri deschise în țări din întreaga lume.
Ideea nu este nouă. Mai multe start-up-uri din industria tehnologiei au adoptat în ultimii ani conceptul de "concediu nelimitat", din dorința de a atrage talente și de a reține angajații buni.
Potrivit unui studiu publicat anul trecut de organizația WorldatWork, aproximativ 2% dintre companii oferă o astfel de alternativă la concediul tradițional.
Angajații beneficiaza de mai multa flexibilitate si detin controlul asupra timpului lor, iar compania acorda mai multa importanta rezultatelor, si nu orelor lucrate.
La LinkedIn, este vorba de a le oferi angajaților posibilitatea "a-și satisface mai bine nevoile personale, pentru a da apoi ce e mai bun din ei", explică Pat Wadors, director de resurse umane la LinkedIn.
De anul trecut, Richard Branson le oferă angajaților săi din SUA și Marea Britanie aceeași posibilitate, atât timp cât își fac treaba.
La momentul respectiv, Richard Branson afirma că speră ca această politică să stimuleze creativitatea și productivitatea la Virgin și că este convins că angajații o vor aplica cu responsabilitate, asigurându-se că absența lor nu va afecta în niciun fel bunul mers al afacerii.
Un experiment similar desfașoară și firma britanică de accesorii și aplicații foto Triggertrap, începând cu 2014. În primul an s-a constatat că angajații au muncit mai mult ca înainte, nu mai puțin.