Creativitatea – catalizatorul dezvoltării economice naționale în următorii ani
Bucureştiul se află pe locul 18 în Uniunea Europeană cu una dintre cele mai mari concentrări de profesionişti din domeniul industriilor creative, conform celor mai recente cercetări din domeniu.
Între 23-25 octombrie, va avea loc la București Forumul Național al Industriilor Culturale și Creative, primul eveniment de anvergură națională ce promovează business networking-ul la nivelul sectorului cultural și creativ din România. Scopul acestuia este de a aduce în atenția stakeholderilor importanța valorificării potențialului pe care industriile creative îl pot avea în dezvoltarea economiei naționale. În deschidere va fi Andrew Senior (foto), expert în economie creativă la UNESCO, care va pune în discuţie importanţa sectorului cultural şi creativ în dezvoltarea economică.
Alți profesioniști din domeniul industriilor creative naționale și internaționale vor contribui la generarea și susținerea unui discurs interactiv care să plaseze arta, inovația, tehnologia și creativitatea în rolul de catalizator pentru dezvoltarea economică, socială și educațională a României. Printre speakerii evenimentului se numără Adrian Ciocănea, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Anca Puiu, fondator al casei de producție de film Mandragora, Edgar Garcia, director al departamentului de Business Development al Catalan Institute for Cultural Companies.
Educația în spiritul creativității are un loc la fel de important pe agenda Forumului, fiind dezbătută de Delia Mucică, consilier Afaceri Europene la Ministerul Culturii și profesor la UNATC alături de Codruța Cruceanu, cu o experiență de 30 de ani în domeniul educației muzeale.
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului „Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative”, care va fi prezentat în cadrul Forumului de Péter Barta, CEO al Fundației Post-Privatizare. Aducând în atenție modele de bună practică din spațiul european, dar evaluând în același timp contextul românesc, evenimentul își propune să impulsioneze nașterea unor proiecte culturale și creative complexe care să beneficieze de sprijin și deschidere din partea autorităților publice și a liderilor de opinie din România.
Participarea la eveniment este gratuită. Conferința se adresează profesioniștilor care lucrează deja în arii conexe sectorului cultural și creativ, iar cele două zile de ateliere de lucru au fost gândite pentru tinerii care vor să-și dezvolte abilitățile de antreprenor în industrii creative.