Cum comunic fara sa comunic
Am auzit de nenumarate ori aceasta maxima cand eram studenta la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice. Drept urmare, m-am raportat la ea in toate actiunile de promovare pe care le-am intreprins ulterior pentru clientii mei. insa, cand vine vorba despre promovare, exista o serie de branduri carora nu li se aplica aceleasi reguli. Ma refer la brandurile de tigari, in special, dar si la cele de alcool, intr-o oarecare masura. Acestea sunt supuse unor reglementari ce le restrictioneaza prezenta in mediile de promovare print si online, precum si targetarea anumitor segmente de varsta sau obiceiuri de consum. In cazul acestui tip de branduri, cea mai mare provocare pentru un om de relatii publice este cea legata de stabilirea publicului-tinta si alegerea unor canale cat mai potrivite pentru transmiterea mesajului. In ceea ce varsta majora, este absolut necesar ca publicul sa fie fumator si sa-si dea acordul pentru a primi materiale informative, a caror prezenta este interzisa in orice tip de media.
Si atunci, ce iti ramane de facut, ca om de PR?
Dintre toate domeniile publicitatii, m-am simtit atrasa in mod special de activitatile de BTL (bellow-the-line, mijloace de comunicare „neconventionale”) care mi-au oferit o continua provocare. De pilda, „Teacher’s Film Festival”, eveniment al carui concept l-am creat impreuna cu partenerul meu de la Publicis Dialog, Joaquin Bonilla, a plecat de la premisa ca reteta succesului pentru acest domeniu este sa vii cu ceva nou de fiecare data, ceva care sa te diferentieze de restul.
Chiar daca brandurile de alcool nu sunt deocamdata atat de restrictionate precum cele de tigari, avem si aici de-a face cu o serie de limitari. Prin urmare, ne-am ales cu grija publicul si am venit cu un concept de eveniment care sa se promoveze aproape singur in mediul elitist pe care ni-l doream. Am facut asta prin implicarea directa a publicului vizat si prin gradul de inovatie al ideii. Initiativa noastra s-a transformat intr-un brand de festival care a rezistat de-a lungul mai multor editii.
Aceeasi reteta a evenimentelor care se promoveaza singure am aplicat-o cu succes si pe brandurile de tigari pentru care lucram. Este adevarat ca nu am putut comunica, dar am oferit mai mult decat evenimente de brand. Consider aceste proiecte niste bune studii de caz de PR pentru ca a implicat si relationarea directa cu publicul-tinta: consumatoarele pasionate de moda si lifestyle.
Lansarea Parliament Reserve
Evenimentul a avut loc in luna mai a anului trecut si a reprezentat o noutate absoluta pentru piata locala. A oferit celor prezenti o experienta ce s-a derulat in 24 de ore. Invitatii au fost cazati intr-un hotel de lux din Bucuresti, unde au avut acces la o serie de servicii precum masaj, spa, coafor, machiaj, room-service, casino, cu conditia de a-si face o programare. Seara a avut loc un show, unde gazde au fost artisti din tara si din strainatate. Din nou, a fost vorba despre o experienta a consumatorului direct, in acord cu valorile brandului. Evenimentul a facut subiectul a peste cincizeci de articole in presa, fara sa trimitem un comunicat de presa.
Din activitatea de promovare a brandurilor „interzise” am invatat ca atunci cand nu ai voie sa anunti ca a cazut un copac in padure, trebuie sa-l faci sa cada cu mult zgomot. si o sa se faca singur auzit!
Ileana Badiu este Managing Partner Wunderman / Partnership