Cum își aleg tinerii facultatea
Potrivit rezultatelor cercetării, 96,3% dintre tineri au ultimul cuvânt în alegerea universităţii, părinţii situându-se pe loc secund. “Studiul schimbă o percepţie pe care mulţi încă o aveam, conform căreia părinţii decid facultatea pe care o urmează copiii lor. În realitate, mecanismul decizional s-a schimbat. Deşi părintele are în continuare rolul de a-l ghida pe viitorul student şi încearcă să îi influenţeze alegerea, tinerii şi-au dezvoltat maturitatea necesară pentru a lua singuri o decizie atât de importantă pentru viitorul lor”, spune Dan Petre Phd – Partner, Business Developer D&D Research.
Acelaşi raport arată că în alegerea facultății contează un campus modern, „care le pune la dispoziţie cele mai noi laboratoare şi tehnologii”. Viitorii studenţi își doresc şi să beneficieze de burse de studii şi locuri fără taxa. Când vine vorba despre criteriile ce ţin de succesul profesional adus de universitatea pe care ar vrea să o urmeze, cel mai important pentru tineri este în continuare „să aibă şanse mari de angajare imediat după absolvire”, urmat de „să aibă parteneriate cu firme care oferă internshipuri”. Astfel, peste 60% au drept criteriu personal în alegerea universităţii „să fie într-un oraş cu potenţial profesional”.
”Decizia este a tinerilor, dar procesul de identificare a abilităţilor acestora, de dezvoltare a lor, de încurajare a exprimării unei opţiuni, în mod obiectiv, nu este unul foarte simplu şi prezintă un anumit nivel de complexitate. Este extrem de important că tinerii să-şi urmeze vocaţia, pentru că, mai apoi, să performeze în carierele lor profesionale”, a afirmat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno – Americane.
Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2016 şi este reprezentativ la nivel naţional pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Anchetă sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) şi părinţi cu copii între 16-23 ani (50%).