Cum ne tratăm de autosuficiență
,,Când mă analizez, mă detest. Când mă compar, sunt mulțumit.” , spunea Pascal. Depinde însă la ce te raportezi. Uneori poate fi ușor să te uiți în jur și să te simți bine… Poate nu ești în mediul potrivit ție, poate doar ego-ului tău. Căci e posibil să te simți bine într-o companie în care ești “steluța”, dar s-ar putea ca ieșind în “piață” să te trezești că ești departe de ceea ce credeai tu că ești.
Vorba românească: mai bine pe la mijloc, decât primul între…mai puțin inteligenți .
La nivel de management asta se vede imediat: un manager care nu se dezvoltă este, de fapt, închis vis-a-vis de viață, față de ce se întâmplă în jurul lui, față de oameni. Nu poți să fii atent la oameni și să nu-ți iei lecțiile de la viață și să nu-ți pui întrebări legate despre ce mai ai de învățat, cizelat. Primul lucru care ar trebui testat înainte de a promova pe cineva în poziție de management este learning agility, reflective learning. Din păcate, mulți, prea mulți, dintre manageri s-au închis în fața self-development-ului: din lipsă de timp, din presiunea rezultatelor, din cauza unor experiențe nereușite în relația cu training-ul, coaching-ul…sau dintr-un ego prea mare (,,eu știu”).
Lumea se mișcă cu viteză: la nivel de business, piață, tehnologie, uman. Atitudinea: eu știu, am demonstrat, nu mai am de ce să mă agit, să aflu, să învăț, să mă dezvolt, este cartea pierzătoare. Da, trebuie să fim extrem de atenți cu ce/cine vrea să ne consume timpul, dar asta înseamnă să vrei să crești (în raport cu tine în primul rând) și să fii dispus să cheltui timp, energie și bani pentru asta. Important este ce vrei de la viață – prioritățile tale – doar fă o proiecție și pe termen mediu (măcar).
Ioana Pielescu este Managing Partner al companiei de training și coaching Qipa. Fondarea Qipa a venit din dorința ei de a crea programe de dezvoltare personală, dar și profesională. Cu peste 10 ani de experiență în domeniu, aceasta a dezvoltat programe pentru mii de cursanți, de la top managment la entry level.