Cum să ieşi în evidenţă la interviu
Ce spun experţii
Un sfat frecvent este să „preiei controlul” interviului. John Lees, specialist în strategii de carieră şi autorul cărţilor The Interview Expert: How to Get the Job You Want şi Job Interviews: Top Answers to Tough Questions, spune că sfatul acesta e înşelător. „Realitatea este că persoana care te intervievează deţine controlul. Treaba ta este să o ajuţi cât poţi tu mai bine”.
Claudio Fernandez-Araoz, senior adviser la firma de executive search Egon Zehnder International şi autorul cărţii Great People Decisions, e de aceeaşi părere: „Este nevoie să-i ajuţi pe intervievatori să facă lucrurile aşa cum trebuie, fiindcă majoritatea nu urmează cele mai bune practici din domeniul recrutării”. Conform lui Fernandez-Araoz, care a intervievat peste 20.000 de candidaţi în cei 26 de ani de când este consultant în recrutare, majoritatea intervievatorilor cad victimă unor subiectivităţi inconştiente şi se concentrează prea mult pe experienţa candidatului, în loc să dea atenţie competenţelor efective. Este responsabilitatea ta să te asiguri că nu se întâmplă aşa ceva. Iată ce trebuie să faci.
Pregăteşte-te, pregăteşte-te, pregăteşte-te
Majoritatea oamenilor ştiu că trebuie să vină la interviu „cu temele făcute”, dar atât Fernandez-Araoz, cât şi Lees spun că oamenii rareori se pregătesc suficient. „Din punctul de vedere al timpului şi efortului dedicate pregătirii unui interviu, nu există investiţie suficientă. Ar trebui să afli cât mai multe posibil despre companie, despre cum este organizată, ce cultură are, tendinţele relevante din industria în care activează compania şi câteva informaţii despre intervievator”, spune Fernandez- Araoz. El te sfătuieşte să te documentezi şi în privinţa provocărilor specifice jobului pentru care ai aplicat. Lucrul acesta îţi va permite să demonstrezi că ai ce trebuie pentru a îndeplini rolul cerut de job.
Formulează-ţi o strategie
Înainte de a intra în încăperea în care are loc interviul, decide care sunt cele trei sau patru mesaje pe care vrei să le transmiţi intervievatorului. Aceste mesaje ar trebui „să arate legătura dintre ceea ce ai realizat şi ceea ce este cu adevărat necesar ca să ai succes în acel job şi în acel context”, spune Fernandez-Araoz. Lees adaugă că soluţia cea mai bună este să redactezi dinainte câteva povestiri din cariera ta. „Oamenii au mai mare încredere în povestirile personale decât în dovezi sau informaţii”, spune el. Povestirile despre experienţa ta ar trebui să fie concise şi interesante. Asigură-te că ai o frază de introducere foarte bună, cum ar fi: „O să vă povestesc şi despre un moment în care gestul meu a salvat organizaţia”. Apoi memorează povestirile cât mai bine. Asigură-te că reţii perfect cum au început şi cum s-au încheiat, astfel încât să le redai fără să „te împiedici”, dar nici să nu vorbeşti ca un robot. Ori de câte ori este posibil, foloseşte una dintre povestirile tale pentru a răspunde la o întrebare din interviu.
Scoate în evidenţă potenţialul pe care-l ai
„Niciun candidat nu va fi vreodată perfect şi nici tu nu o să fii o excepţie”, spune Fernandez-Araoz. În loc să te îngrijorezi cu privire la punctele la care CV-ul tău va arăta că nu te ridici la înălţimea cerinţelor jobului – sau să-l faci pe intervievator să simtă acelaşi lucru –, concentrează-te pe potenţialul tău. Acest atu este de cele mai multe ori un indicator bun în privinţa viitoarelor performanţe pe care le-ai putea avea într-un job. „Dacă realizările tale din trecut nu au legătură directă cu jobul, dar ai demonstrat că ai o abilitate excelentă de a învăţa şi a te adapta la situaţii noi, ar trebui să comunici lucrul acesta în mod foarte clar”, spune Fernandez-Araoz.
De exemplu, dacă eşti intervievat pentru un rol internaţional, dar nu ai experienţă în acest domeniu, ai putea să explici că abilitatea ta de a-i influenţa pe ceilalţi într-un rol cros-funcţional, precum cel care leagă producţia de vânzări, dovedeşte iscusinţa ta de a colabora cu diferite tipuri de oameni din culturi diferite.
„Câştigă” primele 30 de secunde
Prima impresie contează. Lees indică spre studiile psihologice care arată că oamenii îşi formează opiniile despre personalitatea şi inteligenţa ta în primele 30 de secunde ale interviului. „Modul în care vorbeşti, modul în care intri în încăpere şi măsura în care arăţi că eşti în largul tău sunt cu adevărat importante.” Oamenii care se descurcă cel mai bine la interviuri încep a vorbi clar, dar lent, păşesc cu încredere şi se gândesc dinainte ce „obiecte de recuzită” vor avea la ei, astfel încât să nu pară dezorganizaţi şi dezorientaţi.
Lees îţi sugerează să faci, înainte de interviu, câteva repetiţii ale modului în care „vei intra în scenă”. Poţi chiar să te înregistrezi video şi apoi să urmăreşti filmul, fără sonor, ca să vezi precis cum te prezinţi pe tine însuţi şi să faci ajustări. E valabil şi pentru interviurile care au loc prin telefon. Trebuie să foloseşti primele 30 de secunde ale conversaţiei telefonice pentru a te „instala” în percepţia intervievatorului ca o persoană cu voce încrezătoare în sine şi calmă.
Nu fi tu însuţi
Lees spune că sfatul „Fii tu însuţi” s-a dovedit greşit. El spune că este vorba despre „o reprezentaţie improvizată, dar, paradoxal, exersată dinainte, în care încerci să prezinţi cea mai bună versiune a cine eşti tu”. Adu în interviu un volum de energie şi entuziasm oricât de mare îţi este posibil. Dar nu „te vinde” agresiv, exagerându-ţi calităţile. Din cauză că există o supraofertă pe piaţa oamenilor talentaţi, angajatorii sunt circumspecţi, aşteptându-se ca oamenii să îşi exagereze experienţa şi abilităţile. „Dacă ai de gând să faci o declaraţie fermă cu privire la ceea ce poţi realiza, trebuie să o susţii cu dovezi concrete”, spune Lees.
Fii gata să răspunzi la întrebările grele
Mulţi oameni sunt îngrijoraţi la gândul că vor trebui să răspundă la întrebări despre o pauză pe care au făcut-o între joburi, despre faptul că au stat cam puţin într-un job recent sau despre alte „stigmate” din CV-ul lor. Din nou, cea mai bună abordare este să te pregăteşti dinainte. Nu stabili un singur răspuns, la aceste întrebări dificile. Lee îţi sugerează trei linii de apărare. Mai întâi, ai nevoie de un răspuns simplu şi direct, prin care să nu intri prea mult în detalii. Apoi pregăteşte încă două răspunsuri suplimentare, astfel încât, dacă intervievatorul stăruie asupra acelui aspect şi vrea să afle mai multe, să ai ceva de spus în continuare.
De exemplu, dacă nu ai finalizat o facultate care ţi-ar fi fost utilă pentru job, fii pregătit să răspunzi la întrebarea iniţială cu ceva de genul: „Am simţit că e preferabil să intru direct în câmpul muncii”. Dacă intervievatorul vrea să afle mai multe, fii pregătit cu următorul nivel de detaliere, precum: „M-am gândit foarte bine; ştiam că un asemenea pas va avea conotaţii negative, dar m-am gândit că voi învăţa mult mai multe dacă voi munci”. Lees spune: „Ideea e că, dacă eşti forţat să dai explicaţii suplimentare, să nu rămâi în pană de inspiraţie, fiindcă nu ai pregătit un răspuns inteligent“.
Fii flexibil
Cu toată pregătirea asigurată, nu o să poţi prevedea niciodată cu exactitate cum va decurge interviul. „Trebuie să-ţi funcţioneze radarul în încăperea în care are loc interviul. Un candidat bun ştie cum să-şi ajusteze reprezentaţia pentru ca rezultatul să fie de partea lui”, spune Lees. Întreabă-te: „Oare trebuie să ofer nişte răspunsuri mai bune?”, „Trebuie să-mi schimb tonul vocii?” sau „Acum trebuie, pur şi simplu, să tac şi să ascult?” „Multor intervievatori le place să se audă vorbind, iar tu ar trebui să fii dispus să-i laşi să vorbească”, spune Lee. Aşadar, adaptează-te la circumstanţe.
Ce să faci când interviul merge prost
Sunt cazuri când e clar că interviul nu merge bine. Poate că intervievatorul e neatent sau poate că „te-ai împiedicat” la răspunsurile date la unele dintre întrebările importante. Rezistă tentaţiei de a te chinui singur cu privire la ceva ce deja s-a întâmplat. „Asta e o cale sigură ca să te pierzi”, spune Lees. Mai bine concentrează-te pe ceea ce se întâmplă în acel moment. „Concentrează-te pe nevoia de a răspunde la întrebarea curentă, ca şi cum ar fi prima întrebare care ţi se pune.” Poţi, de asemenea, să redirecţionezi conversaţia, recunoscând situaţia. Ai putea spune ceva de genul: „Nu sunt sigur dacă v-am oferit informaţiile de care aveţi nevoie”, apoi vezi cum reacţionează intervievatorul. „Trebuie doar să te asiguri că nu te îngropi şi mai adânc”, spune Lees.
Principii de ţinut minte
Fă asta:
- Află dinainte cât mai multe informaţii despre calificările necesare jobului.
- Pregăteşte nişte povestiri personale concise, care să demonstreze capacitatea de a merita acel job.
- Exersează dinainte cum vei relaţiona cu angajatorul în primele 30 de secunde ale interviului – cele care contează cel mai mult
Nu face asta:
- Nu intra în panică dacă interviul ia o turnură proastă – concentrează-ţi atenţia pe oferirea celui mai bun răspuns la întrebarea curentă.
- Nu încerca să anticipezi exact cum va decurge interviul – fii pregătit să te adaptezi la ceea ce se va întâmpla în încăperea în care are loc interviul.
- Nu răspunde dintr-odată şi complet la o întrebare grea – păstrează detaliile pentru eventuale întrebări ulterioare.
Amy Gallo este editor colaborator la Harvard Business Review