Cum transformă o româncă antreprenoriatul într-un zâmbet
„Orice poveste începe cu “a fost odată”. A ta nu s-a întâmplat demult. Într-una din zilele senine, curajul și pasiunea te luau de mână și te purtau spre nu știi ce zări. Cu fiecare clipă simțeai cum totul începea să prindă contur. Porneai la drum să descoperi lumea, lumea antreprenoriatului Fiecare afacere e o poveste, iar Tu, antreprenorule, ești un actor pe scena propriului business. Deși uneori simți că ritmul e amețitor, iar scenariul a scăpat de sub control, de fiecare dată îți joci piesa până la capăt. Respirația îți îngheață pentru o clipă, când te gândești la succes internațional, când se deschide Cortina și trebuie să-ți spui povestea în fața unor spectatori străini. Chiar dacă de ceva vreme exersezi în culise, privirea îți trădează emoția, pentru că acum ai ocazia să-ți faci intrarea pe covorul antreprenoriatului internațional”.
Nu este prezentarea unei piese de teatru, ci a unei noi comunități de antreprenori, Antreprenor cu zâmbet – oameni de afaceri care creează atât relații de business, cât și relații umane (cu zâmbet).
Conferința „Romanian Business without Borders” e punctul de plecare spre noi conexiuni și oportunități de afaceri. Ioana participă la foarte multe evenimente, conferințe și congrese de business și s-a convins că relațiile umane-networking-ul sunt cele care au ajutat-o mai mult decât orice. Faptul că te cunoaște o persoană, că te recomandă cineva e mult mai credibil decât să trimiți un e-mail. Faptul că poți cunoaște o persoană față în față, faptul că vorbești cu aceasta îi transmiți încredere și în felul acesta poți ajunge să faci și afaceri cu ea.
În această situație sunt și mulți tineri antrepreneori români. Își doresc să se dezvolte, dar nu știu cum să înceapă. Antreprenorii români au idei extraordinare, dar, din păcate, lipsa de capital îi împiedică pe mulți să se dezvolte și „să gândească mare”. Pentru cei care se încăpățânează să se autodepasească, comunitatea Antreprenori Cu Zâmbet poate fi cheia care deschide granițele afacerii lor.
Networking la „poarta spre Vest”
Pentru că, în opinia Ioanei Selner, Viena este o „poartă spre Vest”, la finele lunii Ianuarie, mai exact 29-30, la Galeria de Artă Five Plus Art Gallery, a avut loc conferința „Romanian Business without Borders”. Astfel, la Viena, antreprenorii români, cu afaceri înregistrate în România au intrat în legătură cu antreprenori și/sau companii din Austria (români și străini). Cu ajutorul acestui eveniment, aceștia au avut oportunități de creștere, dezvoltare și investiție.
Norbert-Valentin Țăruș, Patricia Vincent, Aurelia Braneti sau Mikkel Gudsoe au fost câțiva dintre speakerii care au vorbit atât despre tendințe de business, cât și despre cum și-au construit afaceri de succes în Austria și nu numai.
„Am pus accentul pe domenii precum cel medical, turismul și micii producători, pentru a crea o nouă tendință prin care să stârnim interesul străinilor asupra României, încât să ajungă să cunoască oamenii valoroși din aceste domenii. Plus că în aceste domenii România poate câștiga mult, momentan turismul și zona de turism medical sunt puțin exploatate, iar potențialul e foarte mare. Conferința de la Viena nu a fost pentru antreprenorii din cele 3 domenii, ci e pentru toți cei care își doresc deschidere internațională”, mărturisește Ioana Stelner.
Cei care au participat, atât în trecut cât și anul acesta, au putut afla informații utile direct de la unii dintre cei mai de succes români din străinătate (cum este Emi Gal) și și-au creat conexiuni directe cu antreprenori importanți din industria lor. Pentru unii s-au legat chiar și parteneriate pe termen lung.
Ce spun participanții
„Am avut ocazia să întâlnesc tineri de afaceri competenți din România și din Austria, responsabili și pregătiți să dea tot ce au mai bun pentru concretizarea unei idei, pentru împlinirea unui vis și în ultimă instanță pentru propășirea personală. A fost o conferința rodnică în învățăminte și idei, dar mai ales plină de entuziasm și speranțe, de confirmare a căilor de abordare. Această conferință ne-a convins că, pe lângă competență și eforturi susținute, trebuie cu zâmbet să-ți cucerești partenerii, să-ți susții afacerea și să-ți menții clienții! Așadar, această conferință și-a atins scopul la superlativ astfel că impune ca tradiția să fie continuată. Mult succes în continuare!”, Aurelia Braneti-medic & antreprenor român în Viena .
„A fost un schimb de experiență în care am învățat multe, am cunoscut antreprenori români autentici din diverse domenii de activitate, bine ancorați în esența economiei țării în care își desfășoară activitatea. Pe această cale vreau să le mulțumesc organizatorilor pentru acest eveniment reușit, iar participanților le doresc să aibă toată energia de care au nevoie, să-i însoțească succesul pretutindeni și să fie beneficiarii acestui minunat schimb de experiență!”, Mariana Savin-antreprenor român în Viena.
Antreprenorii care se înscriu la conferințele comunității „Antreprenori cu Zâmbet” sunt motivați de informațiile utile primite acolo versus costurile implicate, care sunt foarte mici. Ora de consultanță la un avocat din străinătate este mai scumpă decât taxa de participare la aceste evenimente.
„Am optat pentru o taxă mică (taxa se plătește de companie, nu de persoană, pentru că majoritatea tinerilor antreprenori sunt asociați), fiindcă ne dorim să îi ajutăm pe tinerii antreprenori să se dezvolte în străinătate și astfel să-și crească business-urile din România, să creeze locuri de muncă pentru ai noști, în țară. Faptul că o afacere se dezvoltă în străinătate înseamnă că aceasta cunoaște o creștere semnificativă. Antreprenorii participanți consideră că un astfel de eveniment internațional îi ajută să înțeleagă aspecte (la cald) despre piața dintr-o anumită țară direct de la antreprenori care au deja afaceri de succes acolo. Plus că e mai ușor să creezi relații de business cu oameni care vorbesc aceeași limbă, cu care ai o cultură comună (cultura românească) și care au deja conexiuni într-un oraș cum e Viena sau Londra. Străinii știu că românii sunt deștepți, descurcăreți și creativi. Din punctul meu de vedere mediul de business din Romania e perceput în străinătate așa cum îl prezentăm noi. România e o țară cu multe oportunități, depinde de fiecare dacă vrea să le vadă sau nu. Majoritatea dintre ei sunt foarte buni în ceea ce fac, pun mult suflet, au foarte mult curaj și sunt extrem de ambițioși, iar acestea îi ajută să crească și să se dezvolte”, a spus organizatoarea.
2016 abia a început…
„Eu sunt unul dintre Mecanicii Creativi din agenția de comunicare și PR, Garajul de PR, în care desfășurăm și alte proiecte. Antreprenor cu Zâmbet este un proiect de suflet pornit dintr-o nevoie personală, cea de extindere pe plan internațional. Apoi m-am gândit că sunt și alți tineri în această situație și așa a pornit ideea antreprenorului cu zâmbet. Majoritatea oamenilor de afaceri sunt percepuți ca fiind rigizi și formali, iar eu m-am gândit că, prin acest proiect, pot aduce zâmbetul în mijlocul business-ului. Prin aceste conferințe internaționale îmi doresc să fiu un trend-setter, să fiu cea care pune tinerii antreprenori români pe harta internațională a afacerilor. Noi suntem România de mâine, care găsim soluții acolo unde toți spun că „nu se poate”. Următoarea conferință internațională va fi în toamna acestui an în Dubai”, a conchis Ioana Selner.