Cum ucizi motivația angajaților
Iată câteva exemple care au drept consecință uciderea motivației angajaților:
1. Persoanele toxice
Astfel de persoane răspândesc în jurul lor o atmosferă negativă, care sufocă starea pozitivă și motivația celorlați angajați. Ca să păstrezi o atmosferă creativă la birou, poți muta birourile persoanelor toxice în așa fel încât să nu se intersecteze cu creativii din echipă. Dacă este posibil, asigură-te că persoanele cu comportament toxic sunt supravegheate cu atenție astfel încât relațiile de colegialitate să nu fie afectate.
2. Lipsa dezvoltării profesionale
Fiecare dintre angajați trebuie să conștientizeze faptul că nimeni nu s-a născut învățat și că lumea este într-o continuă dezvoltare. Iar ei, ca niște profesioniști ce sunt, trebuie să țină pasul cu toate schimbările care se întâmplă în jurul lor. Dezvoltarea profesională este extrem de utilă pentru că le permite angajaților să-și mărească universul cunoașterii și să avanseze în carieră. Atunci când această dezvoltare profesională lipsește cu desăvârșire apare sentimentul de frustrare.
3. Lipsa de viziune
Felul în care este comunicat obiectivul companiei contează foarte mult. Atâta timp cât viziunea este clară pentru toți angajații, calea spre succes începe să se concretizeze. Fără înțelegerea clară a obiectivelor, chiar și cei mai buni angajați sunt mai puțin eficienți. Este greu să excelezi într-un domeniu dacă nu-i înțelegi strategia și planurile de viitor.
4. Timpul pierdut
Ședințele mici și dese nu sunt chiar cheia marilor succese. Ședințele stabilite fără un motiv real sau primirea de către angajați a unor e-mailuri cu informații irelevante pentru ei sunt două situații care nu pot avea decât un singur efect: frustrarea angajaților. Trebuie să comunici în așa fel încât angajatul să știe că pui preț pe timpul lui.
5. Comunicarea inadecvată
Comunicarea eficientă este în beneficiul tuturor. Când nu se respectă întocmai toate instanțele comunicării, o întreagă echipă are de suferit: oamenii petrec jumătate din timp ghicind ceea ce trebuie să facă, sarcinile critice sunt ratate, se face de două ori aceeași muncă, informațiile sunt blocate și informațiile se transformă în zvonuri.
6. Management vertical
În orice companie, colaborarea între angajaţi și între fiecare echipă în parte este cheia către succes. Un manager vertical nu este acela care le spune subalternilor lui ce să facă, ci acela care poartă discuții cu echipa lui și care este capabil să o motiveze. Doar așa angajatul și compania vor avea un obiectiv comun: să obțină cele mai bune rezultate.
7. Lipsa de apreciere
Angajații sunt motivați și de un simplu „mulțumesc.” Dacă nu le sunt apreciate rezultatele, atunci angajații devin neinspirați și apatici. Pentru că nu le-a fost creată o scară a valorilor, se vor întreba de fiecare dată „Oare am făcut bine asta?”. Aceste situații pot fi evitate cu un simplu gest, care nu costă nimic.
8. Conducere ineficientă
Așa cum și „peștele se strică de la cap”, liderii ineficienți fac rău fiecărui membru al echipei și întregii organizații. Chiar și cei mai buni angajați au nevoie de o conducere eficientă pentru a excela. Dacă vrei să fii un adevărat lider, atunci află cum să-ți conduci echipa eficient.
Dacă situațiile de mai sus îți sunt familiare, este cazul să iei măsuri. Și nu uita: oamenii mari nu-și pierd prea mult timp la locuri de muncă mici!