De la picturi vibrante, la gastronomie: Rețetele Fridei Kahlo
„Povestea” este următoarea: la un moment dat s-a descoperit un carnețel negru printre obiectele personale ale artistei mexicane Fridei Kahlo – era o colecție de rețete culinare, după care se pregăteau ofrandele cu ocazia Zilei Moțrtilor. Inspirat de această “mărturie“, scriitorul mexican de origine germană, H.G Haghenbeck va alege să spună povestea Fridei Kahlo (1907-1954) sub forma unui aşa-zis jurnal intim, în care figurează și câte o reteţă culinară.
„Frida a devenit un simbol al Mexicului. Ea a promovat tradițiile mexicane într-o vreme când ele nu erau promovate. Ne bucurăm că prin acest festival putem oferi publicului o parte din ce ne-a oferit Frida Kahlo nouă, poporului mexican”, a declarat E.S. Martin Alonso Borrego-Llorente, Consul al Mexicului la București. Ocazia acestei declarații fiind un eveniment inedit organizat în memoria artistei mexicane Frida Kahlo. Respectiv, un bucătar mexican din București a pregătit rețetele culinare ale artistei, într-o demonstrație de live cooking, așa cum au fost ele prezentate în Cartea secretă a Fridei Kahlo, a lui F.G.Haghenbeck. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Mexicului la București și de restaurantul cu specific mexican El Torito, în deschiderea Festivalului Fridei Kahlo.
Bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a gătit pentru o taquerie din Cancun, este pasionat de pictură. Cel mai apreciat tablou al său este tocmai un portret al Fridei Kahlo, lucrare pe care a realizat-o în semn de omagiu pentru artista-simbol a Mexicului.
El a pregătit pentru evenimentul din deschiderea Fesrivalului Frida Kahlo rețete ale artistei, care diferă de cele clasice prin mici detalii, care dau preparatelor un farmec aparte. Astfel, cei prezenți au putut degusta „Pico de gallo”, pregătit cu mango, ananas și portocală; „Tostada de pollo” cu tortilla, pui, salată verde sos picant chipotle și smântână; „Cochinita de porc”, pregătită cu achiote, chimen, oțet, portocală și ceapă roșie murată; „Mole poblano”, făcută cu carne de pui, cicolată, patru feluri de ardei, alune susan alb.
„Rețetele Fridei sunt parte a culturii mexicane. Frida Kahlo a folosit rețete tradiționale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. Pentru a păstra gustul autentic, noi folosim ingrediente aduse special din Mexic”, a spus bucătarul Julio Cesar Rivera.
Desemnată în 2010, de către UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, bucătăria mexicană seduce prin culori, arome și miros. Transmisă din generație în generație, este și un element central al identității culturale poporului mexican.
Așa cum, extrapolând, un element al culturii universale rămâne artista excentrică pentru timpurile sale, binecunoscută datorită picturilor sale pline de intensitate, durere şi culori vibrante: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón!