Dezvoltarea viitoarelor generaţii de lideri, principala prioritate a directorilor de HR
46% din cei peste 2.200 de profesioniști în HR care au participat la studiu au considerat că dezvoltarea de viitori lideri este principala lor prioritate în 2014. În același timp, doar 13% dintre aceștia au încredere că sursele de talente pe care și le-au creat sunt suficient de solide pentru a acoperi, în viitor, pozițiile esențiale de leadership din organizație.
Doar 34% dintre profesioniștii HR din Europa consideră însă că anul 2014 va fi un an de creștere al investițiilor în managementul și dezvoltarea talentelor, departamentele de resurse umane de pe continentul nostru fiind cele mai pesimiste în acest sens. În schimb, mai mult de 2 din 5 manageri și directori de HR din Europa cred că 2014 va fi similar cu 2013, iar o parte din inițiativele privind talentele vor fi întârziate sau amânate.
Studiul a mai arătat, printre altele, că:
- La nivel global, cele mai dificile provocări legate de managementul talentelor sunt, în ordine: lipsa talentelor bine pregătite care să poată ocupa poziții cheie, deficit de talente la toate nivelele și o implicare necorespunzătoare, insuficientă, a angajaților. Pentru managerii de HR europeni cea mai apăsătoare problemă, identificată ca atare de 24% dintre respondenți, este deficitul de talente.
- 40% dintre respondenții globali arată ca managerii de nivel senior din companie înțeleg problema și văd legătura dintre investițiile în dezvoltarea talentelor și rezultatele de business. La nivel european, procentul de manageri seniori care înțeleg această legătură este de 34%.
- Planificarea succesiunii pentru nivelele de management superior preocupă europenii în mai mică măsură decât angajatorii din țările americane sau cele din Asia-Pacific (17% versus 36%, respectiv 31%).
- 48% dintre angajatorii globali intenționează să-și amplifice programele de analiză și stimulare a implicării angajaților, ca măsură de retenție a talentelor. La nivel european media este de 46%, cei mai convinși fiind angajatorii din Marea Britanie. 53% dintre respondenții britanici intenționează o amplificare a programelor de stimulare a angajaţilor ȋn acest sens.