Dialogul social poate aduce o schimbare reală în viaţa profesională a europenilor
În rezolvarea micilor probleme ale dialogului, László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, susţine că “un dialog social bine structurat este, de asemenea, indispensabil pentru a răspunde provocării pe care o reprezintă schimbările demografice și pentru a avea condiții de lucru mai bune și o mai mare coeziune socială. Trebuie consolidat dialogul social în statele membre din Europa Centrală și de Est, unde acesta este, în prezent, mult mai slab.”
Acordurile consensuale care implică partenerii sociali contribuie la asigurarea viabilității pe termen lung a reformelor economice și sociale. Un dialog social bine structurat poate contribui în mod eficient la reziliența economică a Europei. De altfel, țările în care dialogul social este bine stabilit și sistemele relațiilor de muncă sunt puternice sunt, în general, cele în care economia și societatea dau dovadă de o mai mare reziliență, iar presiunea exercitată este mai mică. Potențialul de soluționare a problemelor pe care îl are dialogul social poate contribui la depășirea crizei actuale.
Raportul privind relaţiile industriale din UE, analizează în detaliu stadiul dialogului social în Europa Centrală şi de Est. Deşi există o mare diversitate între ţările din regiune, toate acestea, cu excepţia Sloveniei, au sisteme ale relaţiilor de muncă slabe şi fragmentate. Raportul arată că revitalizarea sistemelor naţionale de relaţii de muncă în scopul de a promova şi de a restabili consensul este esenţială pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a reformelor economice şi sociale în curs de desfăşurare.