Doar 4,2% din 600 000 de persoane cu dizabilităţi au un loc de muncă
În ceea ce priveşte atitudinea managerilor faţă de persoanele cu dizabilităţi, 35% dintre ei sunt total de acord că o astfel de persoană are nevoie de pregătire suplimentară la locul de muncă, iar 13% dintre manageri consideră că prezenţa unei persoane cu dizabilităţi are un efect negativ asupra celorlalti angajaţi. Cu toate acestea, 70% dintre managerii care au participat la studiu spun că la serviciu pot comunica foarte uşor cu un coleg cu dizabilităţi.
Din raport mai reiese că organizaţiile mari cunosc legea 448/2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, însa ele spun că reglementarea legislativă ar trebui să încurajeze angajarea acestor persoane şi că nu ar trebui să sancţioneze lipsa unor asemenea angajaţi. În plus, companiile mici şi mari nu adoptă un comportament activ de recrutare.
„Rezultatele studiului arată că dorinţa şi capacitatea pe care o depun persoanele cu dizabilităţi în munca de zi cu zi este recunoscută de către colegii şi şefii lor. Economia socială oferă o soluţie pentru creşterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile social şi, sperăm ca exemplul proiectului nostru «Fabrica de Bine», să fie preluat de cât mai mai mulţi actori sociali şi economici“, a declarat Anca Ştefan, managerul proiectului.