Femeile conduc lumea. Nu pe toată, doar o cincime
Doar în cinci dintre țările G20 femeile ocupă funcții de conducere în sectorul public în proporție de peste o treime. Astfel, Canada (cu 45,9%), Australia (cu 39,2%), Africa de Sud (cu 38,1%), Marea Britanie (cu 36,2%) și Brazilia (cu 33,8%) – ocupă primele poziții în clasament, în condițiile în care Africa de Sud a avansat o poziție situându-se pe locul trei din top. S.U.A. se situează pe locul al șaselea, cu o proporție de 33% de femei ocupând poziții de conducere în sectorul public.
Pe măsură ce datele demografice pe termen lung se schimbă, diversitatea se dovedește drept cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea inovării și a rezolvării creative a problemelor. Guvernele vor necesita grupuri diverse de persoane pentru a-și concepe și implementa diversele politici.
Valorificarea talentului femeilor poate aduce o schimbare pozitivă puternică și poate crește probabilitatea obținerii de rezultate mai bune pentru noi toți.
Politica cotelor de angajare
În aproape toate țările incluse în studiu, excepție făcând cinci dintre ele, procentul femeilor în posturi de conducere din sectorul public a crescut.
În timp ce numărul femeilor reprezentate în sectorul public la nivel global este, în general, mai mare în piețele dezvoltate, numărul acestora în funcții de conducere variază foarte mult în piețele în curs de dezvoltare și emergente. Această situație se datorează parțial un aflux de politici care încurajează acest tip de acțiuni prezente în piețele dezvoltate.
Citeşte şi: Adrian Gheară, omul care te învaţă să zbori şi să-ţi vânezi şansa
Raportul evidențiază, de asemenea, o creștere a discrepanței prezenței femeilor pe diverse poziții ierarhice. Astfel, în ciuda unei reprezentări mai reduse a femeilor în funcții de conducere în diverse structuri guvernamentale, acestea sunt, prin contrapondere, mai bine reprezentate pe pozițiile de entry level și middle management din cadrul sectoarelor publice din respectivele țări. În multe țări, barierele provin din afara sferei guvernamentale propriu-zise.
„Pentru a se putea înregistra o creștere a reprezentării femeilor în funcții de conducere, este nevoie de o creștere a numărului de femei în posturi de management – atât în interiorul dar și în afara administrației publice. Fără femei în astfel de roluri, care să fie promovate pe baza competențelor lor ca lideri, chiar și cele mai bine concepute politici pentru egalitatea de gen se vor împotmoli”, Elena Badea, director de marketing, EY România.