Firmele de software din România își premiază angajații care recomandă oameni competenți
Potrivit studiului, realizat de AIMS International Romania, valoarea primei de recomandare nu e deloc una neglijabilă: 4.040 de lei, în medie, iar în situații excepționale ajunge chiar și la 19.000. Această nouă tendință din companii are două explicații majore, conform celor care au făcut studiul. Prima este că, de cele mai multe ori, angajații de înaltă calificare au contacte personale în aceeași branșă și pot identifica rapid candidați de la alte firme, la care angajatorul și recruiterii nu au acces facil. A doua este aceea că, într-o piață a muncii unde concurența este tot mai mare, orice metodă de identificare a posibililor angajați este valoroasă și trebuie luată în considerare.
NUMAI ANUL ACESTA E NEVOIE DE 17.000 DE NOI ANGAJAȚI
Pentru că în fiecare an se lansează noi start-upuri locale, inițiate de specialiști IT care vor să lucreze pe cont propriu, majoritatea companiilor angajatoare aflate pe piață au planuri de extindere. Peste 80% dintre companiile participante la studiul AIMS au declarat că își vor crește numărul de angajați în 2017. Estimarea medie este o creștere a echipelor cu 26%, ceea ce înseamnă că, doar în acest an, firmele de software din România au nevoie de 17.000 de noi angajați.
Cifrele studiului mai arată că fluctuația de personal în companiile de software este undeva la 15%, un nivel destul de ridicat, în condițiile în care angajații din această industrie au salarii și condiții de muncă mult peste media pieței. Astfel, salariul mediu lunar în firmele de software din vestul României este 6.689 de lei brut, dublu față de cel mediu pe economie. Pentru 2017, companiile de profil anunță că vor mări lefurile cu o cifră medie de 8,43%.
BONUSURI ȘI BENEFICII
Pe deasupra, angajații din industria software au și alte beneficii. Majoritatea sunt scutiți de impozitul pe venit, iar angajatorii au diverse căi pentru a-i motiva să nu plece la concurență. Conform cercetării AIMS, 98% dintre angajatori oferă angajaților prime și bonusuri pentru performanțe profesionale, iar valoarea acestora poate crește venitul anual al angajaților cu până la 22%. Pe deasupra, 45% dintre angajatori oferă prime de sărbători și aproximativ o treime al 13-lea salariu. Două treimi dintre angajatori acordă atenție sporită angajaților care vin alte regiuni, oferindu-le prime de relocare.
Studiul a mai relevat că un element esențial pentru strategia de compensații și beneficii este grija pe care angajații o acordă sănătății. 95% dintre companiile respondente au dezvăluit că oferă beneficii medicale personalului, sub diverse forme: abonamente la rețele de clinici private (de care uneori beneficiază și familia angajatului) sau costuri de internare și intervenții chirurgicale.