Frica datoriilor, motivul pentru care femeile nu prea sunt în antreprenoriatul românesc
Decalajul dintre sexe la nivelul antreprenoriatului românesc de top se explică și prin reticiența femeilor de a face datorii, spiritul lor de conservare a resurselor fiind mult mai accentuat decât în cazul bărbaților.
Potrivit studiilor, femeile nu rezistă suficient de bine în condiții de stres și nu sunt destul de competente pentru a lua decizii la acest nivel. Însă, realitatea spune altceva: la nivel european, firmele cu un număr echilibrat de femei și bărbați în componență, au un profit mai mare decât cele în care funcțiile importante sunt deținute exclusiv de bărbați.
Totodată, continuă să persiste și convingerea majorității românilor că rolului femeii este să își petreacă timpul rezolvând probleme care țin de gospodărie sau de creșterea copiilor. Peste 73% dintre femei petrec mai mult de o oră pe zi gătind sau făcând treburi casnice și peste 46% dintre ele petrec cea mai mare parte a unei zile îngrijindu-se de educația copiilor sau a nepoților.
40% dintre IMM-uri sunt conduse de femei
femeile sunt mult mai active în sectorul micilor afaceri, se arată în rapoartele anuale realizate de Eurostat. Aproape 40% dintre IMM-urile cu o cifră de afaceri mică sau medie sunt conduse de femei, trendul fiind, în continuare, pe pantă ascendentă.
Tot mai multe femei își deschid afaceri în comerț, în zona de servicii sau în învățământ și sănătate, acestea din urmă dovedindu-se a fi cele mai profitabile. De asemenea, 29% dintre posturile de middle-management ale acestor mici companii sunt ocupate de femei, procentul fiind într-o continuă creștere.
Citeşte şi: De ce succesul poate DĂUNA grav carierei tale
Fundația Estuar, prin proiectul Respect și Șanse Egale pentru Femei își propune instruiască peste 500 de femei și să le sprijine pe acelea care vor să își dezvolte propriile afaceri. Prin cursuri de specializare sau prin finanțări avantajoase, participantele la proiect sunt încurajate să își pună în aplicare ideile cele mai ambițioase, transformându-le în afaceri profitabile, aducătoare de plus-valoare pentru piața din România.
Mai mult decât atât, proiectul are în vedere și realizarea unui centru educațional pentru copiii persoanelor care caută asistență, menit să le ofere celor mici, în mod gratuit, servicii de îngrijire și asistență, în timp ce părinții lor muncesc. În plus, transportul către și de la centru este și el asigurat și gratuit.