Funcţia de manager înseamnă să arăţi echipei tale orizontul
Înainte de 1989, atunci când Doina Vornicu a terminat facultatea, procedura de angajare era diferită faţă de cea din zilele noastre. Mai exact, Ministerul Învăţământului organiza o întâlnire între angajatorii momentului şi studenţii absolvenţi, denumită „repartiţie guvernamentală”. Din multitudinea de locuri de muncă, în ordinea rezultatelor obţinute, studenţii aveau ocazia să aleagă o companie dintr-o anumită zonă. La vremea respectivă, posturile disponibile în Ministerul Energiei Electrice se puteau număra pe degete, după cum spune Doina Vornicu, şi, implicit, era o competiţie acerbă pentru ocuparea lor. Pe atunci, distribuţia şi furnizarea energiei electrice, ca tot ce însemna inginerie, era un
domeniu de viitor. Cum rar se întâmpla, Doina Vornicu a reuşit să obţină repartiţie chiar în oraşul natal, la Întreprinderea de Reţele Electrice (IRE) Botoşani.
Pe lângă o carieră demnă de invidiat, facultatea i-a „adus” şi un soţ, Doina Vornicu fiind colegă de grupă cu acesta. „Ne leagă multe lucruri. Unul dintre ele este pasiunea pentru energie: eu am ales o formă care s-a dezvoltat mai mult către concepte manageriale, iar el s-a orientat către fenomenele tehnice, concrete ale meseriei de inginer.”
După repartizarea la IRE Botoşani, cariera Doinei Vornicu a fost ca un carusel. Şi-a adăugat competenţe legate de finalizarea electrificărilor, modernizarea instalaţiilor şi a reţelelor electrice, de investiţii în CET Botoşani. La 31 ani era director de investiţii, apoi de „furnizare a energiei electrice”, apoi director general. În anul 1991, când a fost promovată director de investiţii în cadrul IRE Botoşani, era pentru prima dată când, în cadrul Centralei Industriale de Reţele Electrice din Ministerul Energiei Electrice, o femeie ocupa această funcţie. Doina Vornicu spune însă că nu a contat nici că era femeie, nici că până la ea nu mai fusese nicio altă femeie pe acest post: „Fie că eşti femeie, fie că eşti bărbat, funcţia de manager înseamnă să arăţi echipei tale orizontul, ţinta şi să-i convingi să te urmeze spre succes. Nu puţine au fost momentele în care a trebuit să muncesc de două ori sau să fiu de zece ori mai convingătoare decât un bărbat, ca să-mi pot atinge ţelul. Dar a fost posibil, iar viaţa a demonstrat acest lucru.”
De la Botoşani, la Bucureşti
Anul 2002 a adus însă o nouă provocare, respectiv funcţia de Director la Direcţia Generală de Control la Electrica S.A. şi mutarea de la Botoşani la Bucureşti. A venit în Capitală deoarece era convinsă că poate face mai mult. „Înţelegeam că era nevoie de o nouă paradigmă în electricitate şi simţeam că deţin o forţă latentă care putea fi folosită în beneficiul tuturor. În plus, am considerat că este singurul pas natural: înainte! Niciodată înapoi!”.
Venirea în Bucureşti a meritat din plin, după cum îşi aminteşte, pentru că se întâlnea la şedinţe cu oameni care proiectaseră şi construiseră sistemul energetic naţional, care electrificaseră România şi care aduseseră lumina şi căldura în casele românilor. „Am avut ocazia să învăţ de la ei strategie, tactică, politici, omenie
şi meserie.”
În anul 2006 era deja parte din Transelectrica, lucra alături de o echipă pe care o stima în mod deosebit. „Nimic nu arăta că aş fi părăsit compania pentru mediul privat. Nu ştiam că voi întâlni un manager (Jan Veskrna) care mă va fascina şi care îmi va creiona într-o oră o viziune completă a ceea ce aş putea să realizez alături de echipa Grupului CEZ în România. A fost ca un vrăjitor! După 30 de zile începeam un nou proiect
în CEZ”.
Astfel, în 2006, s-a alăturat echipei Grupului CEZ în România. Astăzi, după nouă ani în CEZ, ocupă funcţia de Chief Operations Officer.
Ce înseamnă o femeie influentă, de top?
Depinde de criteriile pe baza cărora se fac topurile. Dacă vorbim de poziţia ocupată într-o companie sau de sumele de investiţii derulate de către acele companii, cred că o femeie influentă este cea care poate influenţa strategia sau politicile într-un anumit domeniu, militând pentru anumite standarde sau pentru un anumit comportament economic sau social care să conducă la rezultate remarcabile. Din alte perspective, o femeie influentă este cea care se face ascultată, care are ceva important şi constructiv de spus, care aduce echilibrul şi pacea acolo unde se ascut săbii şi care zideşte viitorul copiilor săi. Sute de mii de femei din România fac acest
lucru în fiecare zi.
Care sunt calităţile care nu trebuie să lipsească unei femei-lider?
O femeie-lider nu trebuie să uite niciodată ce înseamnă dragostea de oameni, dragostea de meserie şi respectarea promisiunilor.
Dar obiectele din geantă?
Zâmbesc încercând să răspund la această întrebare, pentru că atunci când vine vorba despre lucrurile din geantă nu sunt o persoana eficientă. Practic, geanta este şi biroul meu. Încă mai caut o geantă suficient de încăpătoare şi elegantă în acelaşi timp. Nu mi-am pierdut speranţa.
Ce citiţi?
Citesc de obicei romane. Îmi plac genuri literare precum science fiction, dystopia, epic fantasy şi câteva exemple în acest sens sunt „Cântec de gheaţă şi foc”, George R R Martin, „Divergent”, „Convergent” (Divergent trilogy), Veronica Roth, dar şi „Hunger Games” şi „The Maze Runner”. De curând am descoperit „Hoţul de cărţi”, Markus Zusak, „Suflet Românesc”, Dan Puric. Din când în când, recitesc din clasici. Am reluat Sadoveanu, cred că mi-e dor de casă…