Gala Bancherilor. Vezi ce banca are cei mai eficienti angajati si care a fost mai puternica in 2009
Evenimentul a inclus si o masa rotunda pe teme financiar-bancare, lansarea celei de-a patra editii a revistei „Bancheri de Top“, dar si decernarea distinctiilor pentru banci, pentru performante inregistrate in anul anterior.'
„Premiul pentru cei mai eficienti angajati“ a fost primit de Banca Italo-Romena, iar BRD-Groupe Société Générale a obtinut „Premiul pentru cea mai buna rentabilitate a capitalurilor (ROE)“.
Masa rotunda organizata cu acel prilej s-a axat pe dezbaterea unor teme de actualitate, cum ar fi impactul modificarilor legislative asupra domeniului bancar, provocarile pietei (bancare) in noul context economic si fiscal sau strategiile de imbunatatire a relatiei client-banca. La discutii au participat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Ionut Dumitru, Presedinte AAFBR, sau Balazs Vinnai, CEO, Ind Group, Ungaria.
Ghetea a atras atentia ca masuri precum transpunerea Directivei europene nr. 48, privind limitarea comisioanelor de rambursare anticipata, pun presiune pe costurile bancilor, lucru care se va traduce in cele din urma prin credite mai scumpe. El a avertizat si in privinta efectelor negative ale unei potentiale supraimpozitari a bancilor, pe care o considera de neexplicat intr-o tara care nu a ajutat in nici un fel institutiile financiare.
„Cred că autoritatile romane ar trebui sa ia in calcul faptul ca sistemul bancar romanesc a trecut cu bine perioada crizei si faptul ca, in 2009, bancile comerciale s-au capitalizat cu peste 286 milioane de euro si au făcut profituri intre 185- 87 milioane de euro, in medie. Intreaga comunitate bancara s-a straduit sa intareasca sistemul bancar in perioada crizei, fara sa apeleze la ajutorul statului.” a precizat el.
Presedintele AAFBR, Ionut Dumitru, ales recent si presedinte al Consiliului Fiscal, a avertizat asupra conjuncturii nefavorabile in care se afla economia Romaniei si a pericolului ce se poate abate din aceasta directie asupra bancilor: „Pana acum, bancile au facut fata cu bine la deteriorarea portofoliilor din cauza crizei, insa vor trebui sa gaseasca solutii la restructurarea creditelor”, a subliniat el. Balazs Vinnai, CEO, Ind Group, a expus succint conjunctura economica destul de dramatica in care se afla Ungaria, subliniind dependenta creditului din tara vecina de francul elvetian, o moneda care s-a apreciat mult in raport cu forintul.
Editia a patra a revistei „Bancheri de Top“, lansata in aceeasi seara, cuprinde topuri si analize ale bancilor romanesti, interviuri cu liderii de banci, dar si subiecte de corporate banking, retail banking, recuperare de creante etc. Evenimentul organizat de trustul de presa FinMedia a beneficiat de sustinerea a doi parteneri: IND Group si Western Union.