Generația pierdută a Uniunii Europene / Forumul de la Davos, măsuri fanteziste pentru relansarea economică
Toate masurile de austeritate din zona euro, in special, cuprind, inevitabil, concedieri din sectorul public. In ultimii ani, din cauza stoparii liniilor de creditare, multe afaceri din mediul privat si-au tras obloanele. Cifrele somajului din zona euro sunt ingrijoratoare, mai ales in randul tinerilor.
Se poate vorbi deja despre o generatie pierduta. 28% din italienii cu varste intre 16 si 24 de ani isi cauta de munca. In Grecia, procentajul este 43%, iar in Portugalia este 30,7%. In Spania, a sarit de 50%, iar in Marea Britanie, peste 1 milion de tineri sunt someri.
Cifrele ridicate ale somajului din Spania, mai ales in randul tinerilor, este un bun prilej de propaganda pentru guvernul spaniol. Mariano Rajoy a cerut Comisiei Europene ca Spania sa fie scutita de a respecta acel prag al deficitului bugetar, de 3%.
In Grecia, se estimeaza ca refacerea economiei nationale va lua zece ani, timp in care cei mai capabili si inteligenti tineri isi vor cauta o cariera in afara granitelor, in tari precum Canada, Australia sau tarile europene Germania, Franta si Marea Britanie.
Cea mai preferata expresie a guvernantilor este "trebuie sa strangem cureaua". Pe agenda Forumului Economic de la Davos, problema somajului tinerilor a fost pe larg dezbatuta. Solutii? Niciuna de pus in practica.
Doar un consens general ca problema somajului la nivelul tinerilor este o… problema. "Daca tinerii nu au parte de startul corect in cariera, asta ii poate afecta pentru tot restul vietii. Nu este de-ajuns sa umblam la taxe", a spus presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. "Cresterea economica este necesara din mai multe motive, pentru cresterea numarului de locuri de munca, pentru consolidare fiscala si pentru a incuraja plus valoarea", a spus si Chirstine Lagarde.
Planurile sunt minimale, masurile sunt intre simpliste si fanteziste. De exemplu, David Cameron vrea sa garanteze tinerilor un loc de munca, training sau educatie suplimentara in patru luni de la terminarea studiilor universitare. Dar trebuie sa existe un consens general, la nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana.
Planul de relansare al economiei si, implicit, de relansare a pietei muncii, include si cateva idei total fanteziste. Franta promoveaza introducerea taxei pe tranzactiile financiare, lucru greu de pus in aplicare la nivelul unui consens general chiar si in zona euro, nu doar la nivelul Uniunii Europene. Apoi, se doreste redirectionarea a 25% din fondurile europene necheltuite spre un program de investitii in locuri de munca pentru tineri.
"Zona euro este ca un tren personal care deraiaza. Tarile si nu doar Grecia, sunt in insolventa. CRed ca Grecia va parasi zona euro in 12 luni, urmata de Portugalia", a concluzionat economistul Nouriel Roubini.