Grecia scapă de faliment, dar trebuie să reducă din nou salariile şi pensiile
Acordul negociat între Grecia şi băncile sale menţionează o reducere de 53,5% din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau, ceea ce înseamnă ştergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunţă marţi un comunicat al comitetului creditorilor privaţi ai Greciei.
Printre cerinţele pe care Atena trebuie să le îndeplinească potrivit noii scheme de ajutor se numără un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro şi reducerea datoriei ţării la 120% din PIB până în 2020. Planul de economisire include tăieri de cheltuieli, reduceri de pensii şi scăderea cu 22% a salariului minim.
Zona euro a decis de asemenea să înfiinţeze un cont blocat în care va fi virată o parte din fondurile împrumutate Greciei, care vor fi alocate cu prioritate pentru rambursarea datoriei publice, precizează comunicatul final. Această măsură va permite ca "fondurile împrumutate Greciei să fie mai bine urmărite şi supravegheate".
Acest mecanism va fi supus controlului creditorilor Greciei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. El va fi temporar, aşteptând ca Grecia să înscrie în Constituţie, în termen de două luni, o clauză care să garanteze că problema datoriei va fi prioritatea sa.
Partenerii europeni ai Greciei au obţinut asigurări de la principalele două partide actuale, socialiştii şi Noua Democraţie (dreapta), că îşi vor respecta promisiunile inclusiv după alegeri.
Totuşi, există temeri că alegerile legislative din aprilie ar putea să creeze probleme pentru acord, în condiţiile în care partide extremiste de dreapta sau de stânga, care se opun măsurilor de austeritate, au şanse să înregistreze rezultate importante la scrutin.